fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadović: Istinski krenuti u proces suočavanja sa prošlošću

Radović: Istinski krenuti u proces suočavanja sa prošlošću

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba istinski da krene u proces suočavanja sa prošlošću, jer sve dok ne bude adekvatnog odgovora na zločine 90-ih neće biti garancije da se oni neće ponoviti, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR ).

Milan Radović iz YIHR-a rekao je da Crna Gora, nadležne institucije i Državno tužilaštvo imaju vrlo pasivan odnos prema zločinima koji se desili 90-ih.

„Čak postoje pravnici koji smatraju da bi pojedinci iz Tužilaštva trebalo da budu na optuženičkoj klupi zbog vrlo traljavog odnosa prema ratnim zločininma i loših istraga koje su se često vraćale na doradu“, rekao je Radović agenciji MINA.

Kako je naveo, veliki broj odgovornih za zločine nije obuhvaćen i uglavnom su obuhvaćeni najniži u lancu odgovornosti.

„Neophodno je da Crna Gora istinski krene u proces suočavnja sa prošlošću, prepozna političku i komandnu odgovornost i procesuira sve one koje su po komadnoj odgovornosti naređivali i koji su huškali na rat“, smatra Radović.

Sve navedeno, kako je naveo, potrebno je uraditi kako bi se u jednom trenutku moglo konstatovati da je došlo do suočavanja sa prošlošću i da je povjerenje u rad državnih institucija po tom pitanju opravdano.

„Potrebno je vratiti satisfakciju, uvesti datume obilježavanja tih događaja i da svi zajedno budemo pristalice jedne istine koja bi izašla iz tih presuda“, poručio je Radović.

On je, govoreći o zločinima koji se vezuju za Crnu Goru, naveo da je danas od četiri sudska postupka koja su se vodila u Crnoj Gori, samo jedan sa pravosnažnom presudom, dok su tri pravosnažne oslobađajuće presude.

„Sve to govori o kvalitetu rada tužilaštva i sudova“, kazao je Radović.

Upitan da prokomentariše situaciju u regionu, Radović je naveo da je potrebno adekvatno suočavanje sa prošlošću kako bi se stvorila garancija da se zločini opet ne ponove.

Kako je rekao, suština jeste da ove teme često izazivaju nemir kod građana i to je znak da nema pravilnog procesa u suočavanju sa prošlošću, kao ni advektnih informacija u obrazovnom sistemu.

Prema riječima Radovića, mladi se informišu od svojih roditelja, jer institucije, po tom pitanju, gotovo ništa ne čine.

„Tako da dosadašnji proces nije adekvatan. Narodi su i dalje u nekim nabujalim emocijama nacionalizma, vjerskim ideologijama“, kazao je Radović.

Dovoljno je, kako je rekao, pogledati neke sportske događaje da to ispliva na površinu.

„Svi hvale svoje zločince kao heroje, dok tuđe nazivaju zločincima“, kazao je Radović.

On je istakao da ni region, kao ni Crna Gora nije istinski pomiren.

Prema riječima Radovića, potrebno je da institucije, u koje moraju biti prije svega uključene obrazovne, odrade svoj dio posla.

„Obrazovni sistem mora uključiti ovaj dio koji se događao 90-ih“, poručio je Radović.

On je naveo da je Informaciono-dokumentacioni centar, čiji je zadatak prikupljanje relavantnih dokumenata u vezi sa ratnim zločinima, počeo sa radom, ali da je potrebno obezbijediti tehničke uslove.

„Istraživači prikupljaju građu, optužnice, presude, traga se za fotografijama, tako da formalno-pravno Centar će početi od 1. septembra, ali u ovom međuprostoru istraživači su aktivni“, dodao je Radović.

Govoreći o projektu koji realizuje Inicijativa mladih za ljudska, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Pravnim fakultetom i nevladinom organizacijom Bukovica iz Pljevalja, Radović navodi da je jedan od ciljeva projekta da mlade generacije budu u potpunosti informisane o zločinima 90-ih.

„Suštinski cilj je da pravosnažno osuđujuće presude i presude suda u Hagu budu izvori za redovan obrazovni sistem, kako bi mladi naraštaji bili pravilno informisani“, pojasnio je Radović.

On je dodao da će, u okviru aktivnosti projekta, biti izrađena Knjiga Sjećanja, koja će obuhvatiti sve zločine koji su se desili na prostoru Crne Gore.

„Samim tim doprinijećemo da se ova veoma važna tema ipak sačuva, da se sačuva priča o tome, da se sačuvaju činjenice iz razloga što smo mi danas svjedoci da se Crna Gora ne součava sa prošloću, već da je proces zaboravljen“, poručio je Radović.

Najčitanije