fbpx
NaslovnicaCrna GoraRad značajan za samopouzdanje i samopoštovanje OSI

Rad značajan za samopouzdanje i samopoštovanje OSI

Podgorica, (MINA) – Rad je značajan za osobe sa invaliditetom (OSI), kako bi zaradili za život, uspostavili socijalne kontakte i podigli samopouzdanje i samopoštovanje, ocijenila je asistent u prodaji marketinga u Turističkoj agenciji za OSI Katarina Ćetković.

„Sticanjem ekonomske nezavisnosti povećavaju svoj doprinos nacionalnoj ekonomiji, smanjuju iznos novca koji država dava po osnovu invaliditeta i smanjuju stepen siromaštva ove kategorije društva“, kazala je Ćetković Agenciji MINA.

Prema njenim riječima, opšti cilj projekta „Prva crnogorska turistička agencija za lica s invaliditetom“ je doprinos unapređenju zapošljavanja i prevencije socijalne uključenosti OSI,.

„Sve ovo nam ukazuje na izuzetnu važnost unapređenja poštovanja prava na rad, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, pogotovo u dijelu zapošljavanja i prevencije socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom“, istakla je Ćetković.

Ona je kazala da je obuku prošlo šest osoba sa invaliditetom po tri muškarca i žene, koji imaju minimum četvtri stepen nivoa obrazovanja.

„Njihov status osobe sa invaliditetom utvrđen je na osnovu propisa o obrazovanju, penzijsko invalidskom osiguranju, boračkoj i invalidskoj zaštiti i rješenjem Komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore“, rekla je Četković.

Pored toga, dodala je Ćetković, organizovan je i kurs engleskog jezika kojim će biti unaprijeđeno njihovo znanje za rad sa stranim turistima zainteresovanim za dostupnu turističku ponudu Crne Gore.

Ona je dodala da je projekat zvanično završen i da su tri osobe sa invaliditetom zasnovale radni odnos na period od šest mjeseci.

„Kako bi profesionalno osposobljavanje osoba sa invaliditetom za rad i zapošljavanje u turističkoj agenciji bilo kvalitetno i efikasno, neophodno je obezbjediti opremu i materijal za novootvorena radna mjesta“, ocijenila je Ćetković.

Ona je navela da u skladu sa kapacitetima i resursima kojima agencija raspolaže ulažu se veliki napori da se u što većem procentu olakšaju putovanja osoba sa invaliditetom..

„S obzirom da ne postoje objedinjeni podaci o turističkoj ponudi koja je dostupna turistima sa invaliditetom naša agencija se trudi da sve podatke koji su vezani za pristupačnost turističke ponude naše države objedinimo i učinimo ih dostupnim turistima sa invaliditetom“, kazala je Ćetković.

Ona je rekla da je Crna Gora poslednjih godina usvojila niz nacionalnih propisa koji imaju za cilj da smanje diskriminaciju osoba sa invaliditetom u svim oblastima, uključujući i sferu rada i zapošljavanja.

Ćetković je dodala da će na osnovu plana Vlade koji je zasnovan na usvajanju Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom za period od 2016. do 2020. godine, pokušati da utiču na promociju i razvoj pristupačne turističke ponude Crne Gore za OSI kroz profesionalno osposobljavanje i njihovo zapošljavanje na novootvorenim radnim mjestima u turističkoj agenciji.

„Zbog svega navedenog, ali i činjenice da je turizam pokretačka snaga ekonomije Crne Gore, smatramo da je jedan ovakav projekat i program obuke vrlo poželjan i realan u ostvarivanju datih ciljeva“, poručila je Ćetković.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz realizaciju projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”. Sadržaj je isključiva odgovornost agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove SAD. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije