fbpx
NaslovnicaCrna GoraProvjereno postupanje policije prema Daniloviću

Provjereno postupanje policije prema Daniloviću

Podgorica, (MINA) – Prikupljanje obavještenja od poslanika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, imajući u vidu zdravstvene mjere i odredbe zakona, dužnost je policije i policijski službenici podgoričkog Centra bezbjednosti (CB) postupali su zakonito i profesionalno, konstatovao je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Iz Savjeta su kazali da su, na osnovu interesovanja građana na društvenim mrežama i medijskim portalima, provjerili postupanje policijskih službenika CB Podgorica u odnosu na pozivanje i prikupljanje obavještenja od Danilovića.

“Imajući u vidu zdravstvene mjere i odredbe zakona o unutrašnjim poslovima, o krivičnom postupku i o javnim priredbama i okupljanjima, pozivanje i prikupljanje obavještenja od Danilovića je dužnost i posao policije, pa Savjet kostatuje da su policijski službenici CB Podgorica postupali zakonito i profesionalno”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije rekli su da su obaviješteni da Danilović nije imao primjedbi na postupanje policije i da je istakao korektan odnos službenika prema njemu.

Kako je saopšteno, povodom tog slučaja građanski nadzor je ostvario direktnu komunikaciju sa načelnikom CB Podgorica Milovanom Pavićevićem.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je Danilović javno najavio sopstvenu protestnu šetnju kako bi ukazao na potrebu zaštite ustavnih prava i Sloboda”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da je on to uradio na pažljiv način i da se u njegovom postupku ne prepoznaju elementi nekog prekršajnog, ili krivičnog djela.

“Danilović je političar i javna ličnost čije javno oglašavanje može i već izaziva pažnju javnosti, pa se kod sljedbenika i poštovalaca njegove političke ideje može prepoznati i kao poziv da se pridruže”, rekli su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Zbog toga, kako su naveli, isključivo u tom kontekstu treba tumačiti i sagledati postupanje policijskih službenika CB Podgorica, pri čemu treba uzeti u obzir zakonom definisane policijske poslove i činjenicu da su i dalje na snazi privremene protivepidemijske mjere.

“Policija je dužna da sprečava i otkriva krivična djela i prekršaje, pa je pozivanje poslanika zbog prikupljanje obavještenja u svojstvu građanina učinjeno zbog potrebnih razjašnjenja najavljene aktivnosti”, rekli su iz Savjeta.

Kako su dodali, o svemu je prije i nakon preduzetih aktivnosti blagovremeno obaviješten nadležni državni tužilac.

“Da bi se postupanje policije u konkretnom slučaju sagledalo objektivno, Savjet podsjeća da su osnovni policijski poslovi zaštita bezbjednosti građana i Ustavom utvrđenih prava i sloboda, sprečavanje vršenja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje javnih okupljanja visokog bezbjednosnog rizika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da policija, kad je to neophodno zbog obavljanja policijskih poslova, može da pozove svako lice za koje postoji vjerovatnoća da raspolaže odgovarajućim obavještenjima.

Najčitanije