-3 C
Podgorica
January 18, 2021.
Naslovnica Crna Gora Potreban napredak u reformi pravosuđa, a ne nazadovanje

Potreban napredak u reformi pravosuđa, a ne nazadovanje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, da bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU), treba da ostvari dalji napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

Ona je agenciji MINA kazala da su u EK upoznati sa jučerašnjom odlukom Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića na tu poziciju, osmi put za redom.

Pisonero Hernandez je podsjetila da je u Izvještaju EK o Crnoj Gori za ovu godinu naglašeno da su odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat već izazvale zabrinutost u pogledu načina na koji Savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira.

Takve odluke, dodala je ona, takođe nijesu u skladu sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje očekuje od Crne Gore.

„Da bi napredovala dalje na svom putu ka EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23“, istakla je Pisonero Hernandez.

Najčitanije