fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaSkupština da razmotri zaostale zakonodavne inicijative

Skupština da razmotri zaostale zakonodavne inicijative

Podgorica, (MINA) – Parlamentarni odbor Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) podstakao je Skupštinu da razmotri zaostale zakonodavne inicijative, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i dodao da će, saglasno tome, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka POSP-a, rekao da je taj sastanak rezultirao jednoglasnim usvajanjem deklaracije sa preporukama, što je, kako je dodao, rijetkost u dosadašnjem radu.

Bečić je kazao da će preporuku iz jednoglasno usvojene deklaracije POSP-a odmah uvažiti i da će, nakon sjednice Kolegijuma, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine, na kojoj će se naći više desetina predloga zakona koji se nalaze u proceduri.

Kako je naveo, plenum će razmotriti i one predloge zakona koje je potrebno usvojiti zbog usklađivanja sa EU direktivama i drugim standardima evropskih institucija.

Bečić je rekao da se nada da će se, nakon sjednice Kolegijuma i saziva, u predlogu dnevnog reda naći i budžet za sljedeću godinu i svi prateći predlozi zakona.

“Mnogo dobrih vijesti čeka majke, penzionere, radnike i mnoge druge kategorije našeg društva”, poručip je Bečić.

On je rekao da je uvjeren da će crnogorski parlament, predano radeći od polovine decembra, sve te predloge zakone razmotriti i usvojiti u interesu svih građana.

Bečić je ocijenio da je u prethodnih 12 mjeseci bilo mnogo toga što je usložnjavalo dijalog vlasti i opozicije.

“U prvoj polovini godine bojkot opozicije, u najvećem dijelu, u drugom dijelu godine imali smo poteškoće unutar parlamentarne većine i bojkot jednog dijela te većine”, rekao je Bečić.

Kako je kazao, Crna Gora ima kontinuirane izborne procese na lokalnom nivou, koji otežavaju redovno funkcionisanje parlamenta i posebno dogovor o ključnim pitanjima za koje je potrebna dvotrećinska većina.

“Nadam se da ćemo nakon što u decembru razmotrimo sva ova pitanja I završimo uspješno ovu sjednicu, početkom sljedeće godine početi da rješavamo pitanja koja čekaju, a vezana su za dijalog vlasti i opozicije”, naveo je Bečić.

On je dodao da se nada da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojem će, kako je kazao, morati da produže rad, takođe dinimizirati rad i da će sve partije učestvovati u njemu.

Bečić je istakao da je porasla podrška evropskim i evroatlanskim integracijama u Crnoj Gori.

On je kazao da je u deklaraciji POSP-a pohvaljena Skupština, jačanje kontrolne i nadzorne funkcije u prethodnih 15 mjeseci, kao i transparentnost i otvorenost crnogorskog parlamenta.

Bečić je dodao da je pohvaljeno i poboljšanje učešća i uloge žena i predstavnika manjinskih naroda u parlamentu, imajući u vidu izmjene poslovnika i to da prvi put parlament ima potpredsjednicu.

„Pohvaljen je i čitav niz projekata Skupštine, koji su bili realizovani sa ciljem inoviranja rada“, rekao je Bečić.

On je istakao da je pozdravljena stoprocentna usklađenost spolje i bezbjednosne politike Crne Gore sa EU.

Bečić je rekao da su konstatovani pozitivni trendovi oporavka crnogorske ekonomije nakon uspješne turističke sezone.

Na pitanje o izboru članova Državne izborne komisije (DIK), Bečić je kazao da podstiče da se članovi tog tijela izaberu u okviru redovne sjednice, koja se nastavlja naredne sedmice.

On je pojasnio da u okviru izbora i imenovanja taj predlog može staviti samo kad od Administrativnog odbora dobije utvrđen predlog kandidata za predsjednika DIK-a.

“Podstičem članove Administrativnog odbora da taj proces najbrže moguće završe, a ja ću tom aktu dati prioritet i čim dođe do mene staviću ga na razmatranje u plenumu”, naveo je Bečić.

Bečić je kazao da inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi može biti na narednoj sjednici Parlamenta, ako se usaglase šefovi poslaničkih klubova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...