fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRegionalnom saradnjom do ubrzanja procesa evropskih integracija

Regionalnom saradnjom do ubrzanja procesa evropskih integracija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji koja je jedan od prioriteta vanjske politike i predstavlja važan podsticaj za ubrzanje procesa evropskih integracija, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On se danas sastao sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, ponovio posvećenost Crne Gore saradnji sa RCC i pružanju podrške svim aktivnostima usmjerenim na snaženje regionalne saradnje i dijaloga.

„Savjet za regionalnu saradnju je veoma važan za Zapadni Balkan, i predstavlja najbolji način za reflektovanje naše regionalne saradnje”, kazao je premijer Krivokapić.

Privrženost Crne Gore jačanju dobrosusjedskih odnosa, kako se navodi u saopštenju, ogleda se u aktivnom i konstruktivnom učešću u preko 35 regionalnih organizacija, među kojima je i RCC.

U tom kontekstu, Krivokapić je, kako su kazali iz Vlade, pohvalio rad RCC i lični doprinos Bregu u prethodnom trogodišnjem mandatu i istakao da Crna Gora regionalne organizacije vidi kao izuzetno važne mehanizme za jačanje povjerenja, koje je, kako se dodaje u saopštenju, preduslov za učvrščivanje odnosa i saradnje među državama učesnicama.

„Neophodno je da prestanemo da živimo u prošlosti. Preduslov da se naš region razvija leži u znanju, vještinama i kompetenciji. Zato smo se mi odlučili za ideju: Evropa sad i Evropa ovdje”, rekao je Krivokapić.

Bregu se, kako se navodi u saopštenju, saglasila sa Krivokapićevom konstatacijom kako je neophodno „izgraditi Evropu sada i ovdje, a ne samo čekati da Evropa otvori vrata za nas“.

“Ljudi sa Zapadnog Balkana su stručnjaci i profesionalci, sa izvrsnim kompetencijama”, rekla je Bregu.

Ona je naglasila kako cijeni zalaganje Crne Gore za regionalnu saradnju, i da RCC računa na crnogorsku podršku kada su u pitanju Zelena agenda za Zapadni Balkan i Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana.

Krivokapić i Bregu, kako su kazali iz Vlade, saglasili su se da su „komšijska vrata prva na koja trebamo da pokucamo”.

Poručeno je i da su agende ekonomskog i socijalnog razvoja, ključne za razvoj regiona i njegov put ka Evropskoj uniji i da moraju biti praćene adekvatnim odgovorima iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije