fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitika proširenja prema regionu neophodna

Politika proširenja prema regionu neophodna

Podgorica, (MINA) – Poruka predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Lejen o potrebi proširenja Evropske unije (EU) na države Zapadnog Balkana raduje Crnu Goru i potvrđuje da je ta politika prema regionu neophodna, ocijenio je glavni pregovarač, Aleksandar Drljević.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je zadovoljan potvrdom novog sastava Evropske komisije.

Time je, kako je rekao, završen sveobuhvatan proces evropskih izbora, koji je ove godine zaokupio pažnju evropske administracije.

»Ono što naročito raduje Crnu Goru, a vjerujem i ostale države regiona koje teže članstvu u EU, je poruka predsjednice Komisije Ursule von der Lejen da je neophodno proširenje EU prema zemljama Zapadnog Balkana«, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, to je još jedna potvrda da je politika proširenja EU živa i u fokusu Komisije, uprkos izazovima sa kojima se EU i dalje suočava.

»Svjesni smo da se ovi izazovi reflektuju na drugačiji pristup lidera pojedinih država članica kad je u pitanju proširenje EU«, kazao je Drljević

Ti signali su, dodao je, ohrabrenje.

»Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu biti svjedoci razrešenja svih dilema u pogledu dalje dinamike proširenja, što će, vjerujem, rezultirati novim zamahom kad je u pitanju integracioni proces Crne Gore«, naveo je Drljević.

Crna Gora će, poručio je, kao i u dosadašnjem dijelu pregovora sa EU, zadržati isti pristup.

»Naš prioritet je kvalitet sprovođenja reformi u cilju dostizanja prvenstveno evropskog standarda življenja, a tek onda članstva u EU«, kazao je Drljević.

On očekuje da će se na tom putu izrazi podrške EK politici proširenja i integraciji Zapadnog Balkana u EU vidjeti i na djelu.

»To će, u našem slučaju, značiti konačno dobijanje zelenog svjetla za otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja i zatvaranje onih za koje smo postigli unutrašnju spremnost«, poručio je Drljević.

On vjeruje da su svi svjesni da je integracija regiona u EU obostrani interes.

»Vjerujem da su svi svjesni i da je za dostizanje tog cilja potrebno prisustvo EU na Zapadnom Balkanu, uz naše strpljenje i uvažavanje unutrašnjih izazova i zajedničke potrebe članica EU da prvo konsoliduju stanje u sopstvenoj kući, a potom otvore vrata i za nove članice«, zaključio je Drljević.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...