31 C
Podgorica
September 18, 2020.
Naslovnica Crna Gora Pokrenuli kampanju da promovišu slobodno glasanje

Pokrenuli kampanju da promovišu slobodno glasanje

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokrenuo je kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisali neprikosnoveno pravo građana na slobodan politički izbor.

Predsjednica CDT, Milica Kovačević, objasnila je da je cilj kampanje da u uslovima poljuljanog povjerenja, građane podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

CDT će, kako je kazala Kovačević, svakodnevno podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

“Građane ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali”, rekla je Kovačević.

Ona je navela da za razliku od 2016. godine, zbog epidemije, u ovoj kampanji CDT neće priređivati javne događaje, niti pokretati memorandume o saradnji sa nadležnim državnim institucijama niti političkim partijama.

“Ali ćemo ih, naravno, zato pozvati da kroz svoje kanale komunikacije i javne nastupe ohrabre građane/ke da na ovim izborima štite svoja biračka i građanska prava”, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da zato očekuju aktivnu ulogu u tom pravcu od Ustavnog suda, Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Državne izborne komisije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i svih učesnike u političkoj utakmici.

“Za nas je veoma važno da ove poruke dođu do što većeg broja građana/ki. Zato pozivamo i medijske kuće, NVO, i svjesne i aktivne pojedince/ke da nam pomognu da poruka “Glasaj slobodno!” dođe do što većeg broja ljudi”, kazala je Kovačević.

Ona je navela da će u kampanji biti pripremljeno i osam promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima koji će biti emitovani na društvenim mrežama, portalima i televizisjkim stanicama.

“Ključne poruke kampanje su bezkupovine, bezucjena, bezunistavanja, jednomiusvojeime, bezprljavognovca i državnonijepartijsko koje u stvari predstavljaju suštinu zakonskih odredbi koje tretiraju krivična djela protiv izbornih prava”, objasnila je Kovačević.

Ona je kazala da je na sajtu CDT-a postavljena aplikacija pomoću koje građani mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili u slučaju zloupotreba u izbornom procesu.

“Pozivamo građane i građanke da se masovno priključe našoj kampanji kako bi ove poruke ohrabrenja došle do što većeg broj ljudi”, rekla je Kovačević.

Najčitanije

Grbović zadovoljan rezultatima, najavio odlazak sa funkcije

Nikšić, (MINA) – Dan oslobođenja Nikšića obilježen je danas svečanom sjednicom lokanog parlamenta, na...