fbpx
NaslovnicaCrna GoraPeruničić i Pavićević osumnjičeni za nezakonito praćenje

Peruničić i Pavićević osumnjičeni za nezakonito praćenje

Podgorica, (MINA) – Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićević jer su nezakonito snimali i pratili više osoba, saopštio je šef tog odjeljenja Dragan Radonjić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je krivična prijava podnijeta nakon prijave aktuelnog direktora ANB-a, Dejana Vukšića.

Radonjić je rekao da je formiran predmet “Liša“ i da su prikupljeni dokazi na osnovu kojih se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, prenosi Pobjeda.

Peruničić se kao odgovorno lice u ANB-u, kako je kazao Radonjić, sumnjiči da je od januara do septembra prošle godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R, Z.K, A.M, M.K, V.J, S.R, G.D, A.B, B.B, M.B, M.C, N.Ć i P.K.

Peruničić je, kako je saopšteno, u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra nevedene osobe uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao i sam učestovao u tim aktivnostima, bez prethodno izdatog pisanog naloga, za praćenje i osmatranje, i ako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Krivična prijava je podnešena nakon što su u okviru izviđaja službenici Specijalnog policijskog odjeljenja saslušali 43 osobe u svojstvu građanina izanalizirali prikupljena obavještenja kao i ostalu dokumentaciju.

Peruničić i Pavićević su nakon podnošenja krivične prijave u srijedu saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude, ali da za sada ne znaju da li je i za šta taj materijal korišćen.

Zbog tajnosti postupka, kako je objasnio, ne može precizirati ko su osobe koje su nezakonito praćene i koliko je među njima političara i novinara.

Katnić je kazao da nije najavljivao ostavku već reagovao na neke predloge kako bi zaštitio sistem “koji smo pravili dugo”.

„Moja se ostavka traži da bi prekinuli moje aktivnosti u razotkrivanju krivičnih djela. U situaciji kada su mi kazali da bi moja ostavka odložila sporne zadatke ja sam pristao“, objasnio je Katnić, ocjenjujući da je cilj kriminalnih grupa da onemoguće rad SDT.

Katnić je kazao da je Tužilaštvo podnijelo 37 optužnica u kojima je optuženo 77 politički eksponiranih osoba.

„Da su htjeli, a bili su na vlasti, DPS je lako mogao promjeniti ove zakone i SDT i mene eliminisati“.

Komentarišići optužbe iz Srbije da je Zoran Lazović šef Veljka Belivuka, specijalni tužilac je kazao da su Belivuku tri puta spasili život kao i vođama škaljaraca i kavčana “i onom K. iz Budve”.

„Postoje osobe koje remete odsnose između bratske Crne Gore i Srbije pa su poslali Belivuka u Crnu Goru. To su maniri jedne Obrenovićke Srbije. Ali kako smo znali sve te aktivnosti mi smo to spriječili“, rekao je Katnić.

On je kazao da je Lazović jedan od najboljih policajaca na Balkanu, da je ugrožen i da rade sve na njegovoj bezbjednosti.

Najčitanije