fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdluka donijete na osnovu epidemiološkog kriterijuma

Odluka donijete na osnovu epidemiološkog kriterijuma

Podgorica, (MINA) – Odluka Crne Gore u vezi sa otvaranjem granica donijeta je na osnovu epidemiološkog standarda koji utvrđuju crnogorske zdravstvene vlasti, kazao je premijer Duško Marković, navodeći da nema nikakve skrivene agende.

„Što se tiče Srbije i naše zadnje odluke, želim da kažem da ta odluka nije donijeta u odnosu ni na jednu državu, nego na osnovu epidemiološkog standarda koji utvrđuju zdravstvene vlasti Crne Gore“, rekao je Marković tokom premijerskog sata.

On je naveo da je u Srbiji u srijedu bilo 4,9 hiljada aktivnih slučajeva, što je 72 zaražena koronavirusom na 100 hiljada stanovnika.

„Mi pratimo ono što saopštavaju zdravstvene vlasti Srbije, da se ta država u ovom trenutku upješno nosi sa epidemijom. Nadamo se da će se to desiti brže nego što standardi govore i u tom trenutku Crna Gora će biti otvorena i za srpske državljane.
Oni su dobrodošli u Crnu Goru“, kazao je Marković.

On je rekao da je Crna Gora u potpunosti svjesna da je ukidanje ograničenja neophodno za njen privredni oporavak.

Komentarišući odluku Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije kojom se zabranjuje slijetanje aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom, Marković je naveo da tu odluku poštuju i da je to samostalna i nezavisna odluka Vlade Srbije.

„Vidjećemo šta stoji iza toga i koliko će to trajati“, rekao je Marković.

On je naveo da nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje i da nema skrivene agende.

„Nijesmo se ljutili kada je Srbija zabranila izvoz medicinske opreme početkom epidemije, kada je zabranila izvoz pšenice van Srbije, jer smo to tumačili kao racionalne odluke vlasti Srbije, koje su u interesu njenih građana i zdravlja“, kazao je Marković.

On je negirao određene navode koji su se odnosili na to da građani Republike Srpske neće moći da uđu u Crnu Goru i naveo da će oni, prema epidemiološkom kriterijumu, dolaziti u Crnu Goru.

„Kako se zdravstena situacija poboljšava, jasna je želja svih država ka bržem povratku na neograničeno slobodno kretanje osoba i ponovnom uspostavljanju međunarodnog saobraćaja“, zaključio je Marković.

Najčitanije