fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikač: Titula prvaka kruna karijere

Nikač: Titula prvaka kruna karijere


Podgorica, (MINA) – Titula prvaka na IBCA Svjetskom prvenstvu u Kaljariju je kruna karijere, kazao je crnogorski šahista Predrag Nikač.

On je na šampionatu svijeta za osobe sa smetnjama vida osvojio zlatnu medalju sa šest pobjeda i tri remija.

Pobijedio je Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova, bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama, Ukrajince Vladislava Kolpakova i Olega Tuku i Poljaka Pjotra Dukačevskog. Remizirao je protiv Poljaka Anžeja Migala, Alekseja Smirnova iz Rusije i Poljaka Marčina Tazbira, vodećeg sa svjetske rang liste.

Nikač je kazao da je rezultat ostvario u nikada jačoj konkurenciji.

„Izuzetno sam ponosan, zadovoljan, kruna moje šahovske karijere. Poslije zlatne medalje na šahovskoj olimpijadi i titule prvaka svijeta više ne vidim svrhu da li da ubuduće igram šah, posebno u ovoj konkurenciji. Nikada nije bilo jače prvenstvo, možda i najbrojnije do sada. Učestvovalo je 86 učesnika iz 26 država. Bio sam postavljen za sedmog nosioca“, kazao je Nikač na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je uoči puta na šampionat najavio uspjeh, ali da nije znao u kakvoj je formi.

„Dostojno sam reprezentovao svoju državu i svoj grad. Odigrao sam dobro, a da budem iskren prijatno sam i sebe iznenadio rezultatom. Hvala mom sekundantu, internacionalnom majstoru Zdravku Vukoviću, koji mi je pomogao pogotovo na pishološkom planu“, rekao je Nikač.

Vuković je istakao da mu je kao šahisti, a prije svega prijatelju, bilo zadovoljstvo da mu bude Nikaču sekundant.

„Bila mi je i čast da slušam našu himnu, u čast našeg šahiste koji stoji ispred zastave. Svi njegovi rivali imali su trenere i kompjutere, a mi smo se pripremali pričajući o šahu, uz jedan stari drveni šah. Gledajući to 20. je pobijedio 21.vijek”, rekao je on.

Izvršni direktor Saveza slijepih, Goran Macanović kazao je da je Nikač na SP napravio nestvaran rezultat.

„Kao debitant na jedinom zvaničnom SP, uspio je da dođe na vrh i iza sebe ostavi niz velemajstora. Nikač je potvrdio da zlato sa šahovske olimpijade nije bila slučajnost, već rezultat dobre igre. Uspjeh posebno dobija na značaju ako se imaju u vidu uslovi u kojima rade i pripremaju se njegovi rivali“, kazao je Macanović, koji je i predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta.

On je kazao je da zajednička saradnja dvije institucije osoba sa invaliditetom ključ za postizanje vrhunskih rezultata. Macanović je naglasio da je Savez slijep član Međunarodne šahovske organizacije za osobe sa oštećenim vidom (IPCA). 

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...