fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodno osavremeniti crnogorske bolnice i izgraditi nove

Neophodno osavremeniti crnogorske bolnice i izgraditi nove

Podgorica, (MINA) – Izgradnjom opšte bolnice u Podgorici Klinički centar Crne Gore (KCCG) bio bi značajno rasterećen, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i poručila da će se tokom svog mandata zalagati za to.

Ona je u intervjuu za Vijesti rekla da je osim poboljšanja socio-ekonomskog statusa ljekara i medicinskih radnika, neophodno osavremeniti crnogorske bolnice, ali i izgraditi nove.

Borovinić Bojović je podsjetila da je posljednja bolnica u Crnoj Gori izgrađena krajem sedamdesetih godina.

Planirano je, kako je navela, i uspostavljanje regionalnih bolničkih centara na sjeveru i jugu Crne Gore.

„Primjera radi, Institut “Simo Milošević” je bio brend Crne Gore, a pogledajte u kakvom je stanju sada. Bolnica u Meljinama je nekada bila regionalni centar za jug države, a tokom posjete toj ustanovi uvjerila sam se u kakvim uslovima tamo sada rade ljekari i medicinsko osoblje“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da će se tokom svog mandata zalagati da se konačno otpočne sa gradnjom opšte bolnice u Podgorici.

„Na taj način, značajno će se rasteretiti KCCG kao ustanova tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, a u kojoj se sada obavlja dijagnostika koja se može raditi i u opštoj bolnici, zbog čega je rad značajno otežan“, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, osavremenjivanje prostora i dijagnostičke opreme neophodno je i u ostalim bolnicama.

Borovinić Bojović je navela da će uskoro, kroz donaciju, biti obezbijeđeni pojedini aparati.

“Trudićemo se da to pitanje rješavamo, što kroz državni budžet, što kroz donacije”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da očekuje da će tokom mandata započeti krupne projekte, koji će crnogorski zdravstveni sistem izdići na mnogo veći nivo.

“Volim da kažem da se nadam da ću ja započeti temelje i grube radove, a da ću nasljednicima ostaviti “finu ruku”. Ponavljam, ništa se ne može preko noći“, istakla je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li će Ministarstvo zdravlja i Vlada revidirati Odluku o mreži zdravstvenih ustanova, prema kojoj su pojedine privatne ustanove dobile isti status kao i državne, ona je odgovorila da je to predmet šire analize.

„Stanje u tom segmentu ćemo analizirati i sa aspekta Ministarstva zdravlja i zdravstvenog sistema, ali i drugih resora, poput Ministarstva finansija. Ukoliko bude potrebno, uključićemo i Agenciju za zaštitu konkurencije”, kazala je Borovinić Bojović.

Ta analiza, kako je navela, treba da pokaže da li je potrebno mijenjati tu odluku.

“Ono što mogu da obećam jeste da neću dozvoliti bilo kakvo monopolističko ponašanje u zdravstvenom sistemu“, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se prilikom izbora novih rukovodilaca zdravstvenih ustanova, ali i svojih najbližih saradnika isključivo vodila njihovim referencama.

„Kao neko ko dolazi iz porodice ljekara, uvijek sam se rukovodila time da znanje, stručnost i iskustvo moraju biti ključne reference“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je zadovoljna što se u Crnoj Gori sedmicama bilježi pad novozaraženih koronavirusom, navodeći da je to rezultat ogromnog rada svih uključenih u kreiranje politika.

„Ponosna sam što su to prepoznali građani. Zadovoljna sam što su to uvidjeli i politički oponenti Vlade, a što se moglo čuti i tokom nedavne sjednice Skupštine kojoj sam prisustvovala u svojstvu predlagača izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zarazih bolesti“, zaključila je Borovinić Bojović.

Najčitanije