fbpx
NaslovnicaCrna GoraNegativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa

Negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa

Podgorica, (MINA) – Sve učestalija negativna retorika Srbije usmjerena protiv Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića, nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz tog resora su istakli da je Crna Gora za jedno od ključnih utemeljenja svoje vanjske politike opredijelila dobrosusjedsku i regionalnu saradnju.

„To je, imajući u vidu veličinu države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže“, navodi se u reagovanju.

Iz MVP-a su kazali da je, nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od prioriteta definisana potreba za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom.

O tome, kako su dodali, govori želja Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Srbije Anu Brnabić, poziv u prvoj nedjelji mandata ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića upućen srpskom kolegi Nikoli Selakoviću, kao i brojne posjete crnogorskih ministara Srbiji.

Iz MVP-a su rekli da je nemoguće zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su od početka usmjereni protiv Krivokapića i Vlade Crne Gore.

„U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput “mlakonja”, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS-a, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva“, naveli su iz MVP-a.

Oni su kazali da Krivokapić nije samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor.

Prema njihovim riječima, nepoštovanje društvenog statusa Krivokapića i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju.

„Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi“, istakli su iz MVP-a.

Iz tog resora su kazali da, u proteklih šest mjeseci, ni Vlada, niti premijer, nijesu učinili nijedan potez koji bi opravdao tvakav pristup i retoriku koja je, kako navode, u najmanju ruku nediplomatska.

„Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka, prenijeta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom“, naglasili su iz MVP.

Oni su rekli da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira kako se nacionalno osjećali, i da ona pripada svima.

„Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao dio sebe u Crnu Goru“, naveli su iz MVP-a.

Kako su kazali, prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada i država Crna Gora.

„Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čovjeka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo “prisvajanje” 30 odsto naših građana neprimjereno, i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države“, kazali su iz Ministarstva.

Iz MVP-a su rekli da su zahvalni građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori.

„Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima“, rekli su iz tog resora.

Kako su poručili, Crna Gora je spremna da pomogne Srbiji u oblastima u kojima predvodi regionalne procese, poput EU integracije, saradnje sa NATO-om, u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim oblastima.

„Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti “starijeg”“, naveli su iz MVP.

Oni su naglasili da je međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti institucija i zvaničnika jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi odnose, u duhu dobrosusjedstva, prijateljstva i istorijskih veza dvije države.

Najčitanije