fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeće dozvoliti oduzimanje polovine prostora gradske tržnice

Neće dozvoliti oduzimanje polovine prostora gradske tržnice

Nikšić, (MINA) – Zakupci u gradskoj tržnici u Nikšiću odlučni su da neće dozvoliti planirano smanjenje prodajnog prostora, jer je to samo početna namjera nadležnih do, kako su naveli, potpunog zatvaranja i ostavljanja ih i bez te mogućnosti da prehrane porodice.

Prodavci su se jutros okupili i kratko prekinuli prodaju u tržnici kako bi iskazali nezadovoljstvo i poručili nadležnima da će životima braniti najavljeno uklanjanje tezgi iz lijevog dijela prostora.

Jedan od zakupaca, Mijo Lalatović, rekao je da ne znaju na koji način će da uklanjaju lijevi dio prodajnog prostora pijace, ali da znaju da ostaju bez pijace.

„Stara gradska tržnica je obilježje grada. Dobijamo obavještenja da se prepravlja i ruši lijevi dio prostora, što znači da svode maksimalno broj tezgi i prebacuju ih u preostali dio, čime se uskraćuje i onim mučenicima sa sela da prodaju džak krompira, luka, pasulja i kupusa“, kazao je Lalatović.

On je naveo da u novom poslovnom objektu izgrađenom na izlazu iz pijace, koji je povezan sa dijelom za prodaju mlječnih proizvoda, već postoji dio tezgi, ali da je to nedovoljno i zapitao gdje da prodaje stotinu tona krompira koliko proizvede, kao i luk, kupus.

Zakupac Nevenka Zeković, rekla je da ima ugovor o dozvoli prodaje kućnih potrepština i navela da samo traže da ih ostave da rade kako bi svakodnevno mogli zaraditi za ručak, jer im ne trebaju vile.

„Ugrožena sam kao samohrana majka petoro djece. I da sam sama tako bi bilo, a da je sreće ne bih tu ni morala da prodajem, nego bi negdje drugo radila i umjesto da mi pomognu moram da se borim“, rekla je Zeković.

Zakupac Mira Raičević, rekla je da je kao proizvođač prirodnog cvijeća, uz koje prodaje i vještačko, na tržnici 30 godina i da se od zarade od 150 EUR ne može živjeti.

„Na pijaci danas nije bogaćenje, samo preživljavanje. Nećemo dati pijacu, branićemo je golim životima“, rekla je Raičević.

Prodavac cvijeća, Zifo Hodžić, kazao je da je jasna namjera nadležnih da malo po malo smanjuju prostor, dok potpuno ne uklone tržnicu.

„Zakupci smo pijace i mislim da će nas i građani podržati da odbranimo cjelokupni prostor. Ne branim pijacu zato što sam zakupac i što će samo meni trebati, već je treba odbraniti od vlasti, zbog grada, zato da bi omladina koja nema gdje da radi mogla ovdje naći utočište da zaradi da preživi jednog dana, kao što sam to i ja uradio prije 20 godina“, rekao je Hodžić.

On je istakao da u priču nadležnih više ne vjeruje, čim „hoće da unište simbol Nikšića“.

„Pola pijace su davno uzeli. Uzimanje dijela pijace je u interesu samo pojedinaca, a za godinu, dvije ovdje će napraviti parking“, rekao je Hodžić.

Zakupci su kazali da je u novom poslovnom objektu određen prostor za voće i povrće samo na 200 metara kvadratnih, što je dovoljno samo za nekoliko tezgi, dok je sadašnja tržnica raspolagala sa tri hiljade kvadrata.

Najčitanije