fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO avioni u prvoj misiji zaštite vazdušnog prostora

NATO avioni u prvoj misiji zaštite vazdušnog prostora


Brisel, (MINA) – Dva aviona Eurofighter, italijanskog ratnog vazduhoplovstva, presrela su civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji.

To je prvi put da su NATO avioni lansirani da izvrše misiju zaštite vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, kaže se u saopštenju Alijanse, dostavljenom agenciji MINA.

Italijanski avion je u utorak iz vazduhoplovne baze Gioia del Colle, nekih 20 kilometara južno od Barija, pokrenut od NATO-ovog Centra za kombinovane vazdušne, operacije u Torrejonu u Španiji.

»Dva aviona Eurofightera koji su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO-a nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom pod okriljem Saveza, uspješno su presreli avion samo nekoliko minuta kasnije«, navodi se u saopštenju Alijanse.

Dodaje se da su Eurofighter piloti uradili vizuelnu provjeru aviona kako bi se isključila neka eventualna nezakonita radnja, tehnička ili druga pitanja.

Utvrđeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije.

Kako se navodi, nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da ide do svoje destinacije u Hurgadu, u Egipat.

Najčitanije