Naslovnica Crna Gora Na Institutu crne metalurgije Vitov mural i stihovi

Na Institutu crne metalurgije Vitov mural i stihovi

Nikšić, (MINA) – Na zidu zgrade Instituta crne metalurgije (ICM) u Nikšiću naslikan je mural sa likom i stihovima pjesnika Vitomira Vita Nikolića, a ozvaničenje tog umjetničkog čina propraćeno je multimedijalnim događajem Poezija – čelik – umjetnost.

Direktor ICM, Ranko Nikolić, čija je ideja bila organizovanje tog dešavanja, rekao je da kao društveno odgovorna kompanija njeguju dobar odnos prema gradu u kome su nastali i posluju, dok ustupanjem dijela svojih prostorija podržavaju rad više talentovanih umjetnika.

„Institut je danas nastavljač slavne tradicije, a željeli smo da lokalnoj zajednici podarimo lijepo umjetničko veče i prisjetimo se generacija metalurga i legendranih direktora koje su stvorile ovu kompaniju i prošli kroz nikšićku Željezaru, a bilo ih je između 23 i 25 hiljada“, rekao je Nikolić na početku tog događaja u Nikšiću.

Umjetnički događaj je nastao u saradnji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije i Agencijom za lokalnu demokratiju iz Nikšića.

Direktorka Muzeja i galerija Nikšić, Jelena Đukanović, ocijenila je da je predivni objekat ICM arhitektonski dragulj Nikšića i spada u postindustrijsku baštinu koja je veoma dragocjena, a otvorio je vrata umjetnicima.

“Kao jedan od umjetnika koji stvara već devet godina pod krovom ICM, gdje je nastalo veoma mnogo radova i izložbi u divnoj, srdačnoj, prjateljskoj atmosferi”, rekla je Đukanović.

U ime Agencije za lokalnu demokratiju, Ana Milović Jasikovac, zahvalila je ICM što su našli zajednički jezik i uklopili se u ideju da kroz Kling projekat doprinesu izradi murala čuvenom pjesniku Vitomiru Vitu Nikoliću.

Ona je ukazala da je Kling projekat usmjeren na promociju i zaštitu lokalne kulturne baštine i navela da su u njemu učestvovale i profesorice – mentorke učenika Snježana Bošković i Tamara Janjušević, Marija Lazarević, umjetnici Milena Krivokapić i Ivan Stamatović.

Mural je naslikala akademska slikarka Milena Krivokapić uz pomoć svoje sestre Jelene, a na svečanosti ga je otkrio najstariji radnik u proizvodnji Instituta Milan Drinčić.

U okviru multimedijalnog događaja otvorena je i izložba radova oko 20 umjetnika i fotografa, koji uglavnom stvaraju u ateljeima u prostorijama Instituta.

Umjetnik Miomir Mišo Vemić ocijenio je da su čelik i umjetnost spona dva zvona, duhovnog i naučnog i da se u ICM dogodila “simbioza, spoj laboratorije i ateljea, veza tajna, čvrsta i javna”.

Vemić je podsjetio da više od decenije likovnjaci uživaju gostoprimstvo te institucije i da je i ta izložba uvod u galerijski život tog zdanja.

“U ovom zdanju su nastajali i sazrijevali mnogi naučnici, majstori, ljudi, pa i opstali neki umjetnici. Iz ovog prostora su nastale mnoge izložbe, dobre kritike, modne revije, muzički nastupi, a ovdje rade i stvaraju učitelji i učenici, umjetnici i naučnici”, rekao je Vemić.

On je kazao da sve što je nastajalo unutar tog zdanja, bilo u duhovnom ili naučno materijalnom smislu, postalo znano i van granica Crne Gore i iskazao duboku zahvalnost direktoru Nikoliću.

Najčitanije