Naslovnica Crna Gora Mladi da budu svjesni prijetnji u sajber prostoru

Mladi da budu svjesni prijetnji u sajber prostoru

Podgorica, (MINA) – Mladi treba da budu svjesni prednosti digitalnog svijeta, ali i prijetnji u sajber prostoru, zbog čega je važno da se pridržavaju osnovne sajber kulture koja podrazumijeva odgovorno ponašanje na internetu, poručeno je sa konferencije za mlade o zaštiti od internet nasilja.

Konferenciju pod nazivom “Nasilje je za slabe”, organizovala je Biznis akademija Vijesti, uz podršku ministarstava prosvjete i javne uprave, sa ciljem podizanja svijesti mladih o vršnjačkom, sa akcentom na internet nasilje.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su konferenciju organizovali sa ciljem da mladima javno pošalju poruku da biti nasilnik, u bilo kom obliku, nije dobro, nije popularno, ne pokazuje dominaciju i ne pokazuje snagu.

„Da nasilje nad vršnjacima ne pokazuje ništa, do vašu nemoć da na drugi način komunicirate sa drugima“, dodao je Šehović.

On je pozvao mlade da razmisle kakav je njihov stav prema onima koji misle da moraju poniziti ili povrijediti drugoga, da bi osjetili da ih neko čuje, i šta to govori o njima.

„Znam da ćete doći do sljedećeg zaključka: da misle da nijesu dovoljno vrijedni da se o njima priča na osnovu njihovih postignuća. Da na pogrešan način žele da privuku pažnju. I, jednostavno, da im treba pomoć, a ne divljenje“, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, većina mladih sigurno znate šta znači integritet.

„To je ono kad vas okolina upućuje da učinite nešto čime ćete povrijediti druge, a vi uprkos tome odbijete iako ste svjesni da takva vaša odluka za vas lično nije dobra. I svjesni ste da ćete zbog toga biti manje popularni, ali više ispravni“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, mladi danas žive u dobu koje je mnogo kompleksnije od onoga u kojem je njegova generacija odrastala.

„Kroz internet ste upoznali svjetove i brojne mogućnosti o kojima sam ja kao dijete mogao da sanjam, ali ste upoznali i njihovo naličje. U tim naličjima podaci mogu biti ukradeni i zloupotrijebljeni. Informacije mogu biti zlonamjerno plasirane, a potom, širiti se u vidu koncentričnih krugova toliko brzo da mislite da je nemoguće učiniti bilo šta, osim prepustiti se stihiji“, istakao je Šehović.

On je poručio mladima da djelaju pametno i da vode računa o svom ponašanju, kako nikad ne bi bili zloupotrijebljeni.

„I znajte kako da reagujete ukoliko se nađete u nezgodnoj poziciji. Drugim riječima, nikad ne prihvatajte epitet žrtve“, naglasio je Šehović.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović kazala je da taj resor preduzima brojne aktivnosti da Crna Gora postane istinsko digitalno društvo, a da javna uprava bude dostupna svakom građaninu.

„Sa druge strane, svakodnevno ulažemo trud da ovu sredinu, koja postaje sve više virtuelna, učinimo sigurnim okruženjem za rad, sticanje novih saznanja, razmjenu informacija, upoznavanje i socijalizaciju“, navela je Pribilović.

Kako je kazala, to je proces koji traje i koji zahtijeva i od kreatora politika i od učesnika da se tim procesima prilagode.

Prema riječima Pribilović,m snalaziti se u digitalnom svijetu znači, prije svega, mijenjati i prilagođavati navike.

„To znači da treba svakodnevno da budete svjesni prednosti digitalnog svijeta i da ih koristite u jačanju svojih vještina i znanja, ali istovremeno i prijetnji u sajber prostoru. Zato je je jako važno da se pridržavate osnovne sajber kulture koja podrazumijeva odgovorno ponašanje na internetu“, istakla je Pribilović.

Rukovodilac Grupe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Upravi policije, Jakša Backović, kazao je da po zvaničnim FBI dokumentima trenutno u svijetu hara oko 900 hiljada seksualnih predatora, koji se obično predstavljaju kao djeca.

„Obično se pretvaraju da su malo stariji od vas, kažu da žive u vašem kvartu i da poznaju sve vaše drugare. Na taj način pokušavaju da dobiju što više podataka i informmacija kako bi vam se približili i pokušali da steknu vaše povjerenje“, naveo je Backović.

On je upozorio djecu i mlade da, ukoliko nijesu dovoljno obazrivi, mogu lako da upadnu u zamku predatora.

Backović je podsjetio da društvena mreža Fejsbuk /Facebook/ ner dozvoljava mlađima od 13 godinada otvore profil.

„Da li znate da većina mlasdih, kad dođu sa roditeljima da podnesu prijavu, kažu da su lagali o tim podacima kako bi dobili pristup kompletnom sadržaju Fejsbuka“, kazao je on.

Prema riječima Backovića, neke zemlje regiona ozbiljni razmišljaju da ukinu društvene mreže za scu djecu mlađu od 14 godina.

Kako je naveo, djeca ne razmišljaju kako da se zaštite, i prihvataju sve dobre stvari Interneta, ne razmišljajući o lošima.

Backović je poručio djeci i mladima da ne šalju lične podatke preko društvenih mreža, da ostavljaju fotografije kojih bi se kasnije stidjeli, kao ni podatke o bankovnim karticama roditelja.

„Ne prihvatajte nepoznate osobe za prijatelje. Niko nema dvije hiljade prijatelja“, poručio je Backović i pozvao mlade da zaštite svoje profile na društvenim mrežama.

Najčitanije