fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo sporta sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu

Ministarstvo sporta sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo sporta i mladih u 2020. godini sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo sporta i mladih donijelo je Odluku o sufinansiranju članarina djece koja se bave sportom.

U Odluci navodi se da će se sufinansirati članarine za djecu rođenu 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2011. godine, koja za vrijeme važenja Odluke mogu najviše tri puta promijeniti vrstu sporta ili sportski klub.

“Sportski klubovi u okviru kojih će se sufinasirati članarina biće izabrani putem javnog poziva, shodno članu 85 Zakona o sportu, koji će biti raspisan u roku od 30 dana od dana donošenja odluke”, piše u Odluci o sufinansiranju članarina djece koja se bave sportom saopštenju.

Saopšteno je da pravo da učestvuju na javnom pozivu imaju sportski klubovi nakon proteka roka od jedne godine od dana osnivanja.

“Mogu se prijaviti klubovi koji obavljaju sportsku djelatnost u sportu koji je razvrstan u prvu i drugu kategoriju sportova koji su na programu Olimpijskih igara. To su vaterpolo, košarka, odbojka, rukomet, fudbal, džudo, atletika, boks, jedrenje, karate, skijanje i tenis”, piše u odluci.

Neophodno je, kako se navodi, da klubovi moraju imati najmanje jednu seniorsku ekipu u kolektivnom sportu, odnosno najmanje jednog seniora takmičara u pojedinačnom sportu, koji učestvuju u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez, sastavljenu od sportista registrovanih kod tog saveza.

“Klub mora da, u odnosu na broj djece koju prijavljuje za sufinansiranje, ispunjava zakonske uslove u pogledu prostora, kadra i opreme”, piše u odluci.

Saopšteno je da u sportskom klubu koji se sufinansira mjesečna članarina ne smije biti veća od prosječne mjesečne članarine tog kluba u prethodnoj godini.

“Ukoliko je prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini veća od šest odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, smatraće se da je u tom klubu prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini iznosila šest odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini”, piše u odluci.

Navodi se da se mjesečna članarina neće sufinasirati ako u prethodnih šest mjeseci taj klub nije naplaćivao članarinu, odnosno ako je članstvo bilo besplatno.

“Sredstva za sufinansiranje članarine obezbjeđuju se u budžetu Ministarstva sporta i mladih, a sportskom klubu uplaćuju se u tekućem mjesecu za prethodni, nakon što taj klub dostavi dokaze da se dijete u okviru tog kluba bavilo sportskim aktivnostima u periodu za koji se isplata sredstava vrši”, piše u odluci.

Ministar Nikola Janović kazao je da je cilj ministarstva na čijem je čelu da proširi bazu sportista, omogući djeci da se još više bave sportom, pruži pomoć roditeljima, a ujedno i sportskim klubovima.

“Uvjeren sam da na ovaj način gradimo zdravu i blistavu budućnost naše države, kao i da formiramo nove crnogorske šampione“, kazao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

Saopšteno je će javni poziv biti objavljen u roku od 30 dana od objavljivanja Odluke na sajtu Ministarstva sporta i mladih.

Odluka je na sajtu Ministarstva od 29. maja.

Najčitanije