fbpx
NaslovnicaCrna GoraLjekari koji su učestvovali na litijama unizili struku

Ljekari koji su učestvovali na litijama unizili struku


Podgorica, (MINA) – Ljekari koji su učestvovali na litijama prekršili su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela koje su propisale njihove kolege, ugrozili svoje i javno zdravlje i unizili struku, kao što to rade i svi koji se naknadno solidarišu, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz Kolegijuma direktora i Kriznog tima za borbu protiv covid-19, kazali su da organizovano učešća jednog broja ljekara na litijama, uprkos mjerama uvedenim zbog pandemije koronavirusa i spisak podrške pojedinih kolega, nemaju opravdanja, i da bilo koji motiv ne može biti važniji od zdravlja stanovništva.

“Podrazumijeva se da nas godine učenja i ljekarske prakse obavezuju da u svim društvenim okolnostima budemo jedino fokusirani na očuvanje zdravlja ljudi, što je osnovni smisao naše profesije”, ocijenili su u Kolegijumu i Kriznom štabu.

Oni su kazali, da svako ima pravo na svoje mišljenje povodom raznih društvenih pitanja.

“Kršenje mjera koje je predložila naša struka, objektivno znači između ostalog i nepoštovanje hiljada zdravstvenih radnika širom Crne Gore, koji su izlažući svoje zdravlje velikom riziku stali u odbranu života svih naših ljudi, bez obzira na vjeru i naciju”, navodi se u saopštenju.

Iz Kolegijuma i Kriznog štaba kazali su da je prilika da se svi prisjete da se u Hipokratovoj zakletvi, navodi da će ljekari svoj život staviti u službu humanosti i da prilikom vršenja svoje dužnosti na njih neće uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.

“Kršenje mjera koje je predložila naša struka, objektivno znači između ostalog i nepoštovanje hiljada zdravstvenih radnika širom Crne Gore, koji su izlažući svoje zdravlje velikom riziku stali u odbranu života svih naših ljudi, bez obzira na vjeru i naciju”, naveli su iz Kolegijuma i Kriznog štaba.

Oni su pozvali doktore, uključujući i one čija su imena na spiskovima podrške jednom broja ljekara koji dezavuiše struku, da pokažu poštovanje prema mjerama koje štite i one sa kojima dijele vjerska i politička osjećanja i pripadnost.

Iz Kolegijuma direktora i Kriznog štaba kazali su da niko ne osporava pravo bilo kome da se politički opredjeljuje kako želi, niti dovodi u pitanje bilo čija vjerska osjećanja.

“Ali je neprihvatljivo to što su pojedini ljekari prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela koje su propisale njihove kolege. Oni su time ugrozili i svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku, kao što to rade i svi oni koji se naknadno solidarišu s njima”, navodi se u reagoavnju Kolegijum i Kriznog štaba.

Oni su ljekarim poručili da ne dozvole da budu moneta za potkusurivanje bilo čijih dnevnopolitičkih interesa.

“Pokažimo kao nosioci jedne od najvažnijih profesija u istoriji ljudskog društva da smo elita, sposobna ne samo da zdravstveni sistem unapredjuje i gradimo po mjeri vremena u kojem živimo i radimo, već i snaga koja konstruktivno utiče na trasiranje modernih pravaca razvoja crnogorskog drustva na početku 21. vijeka”, kazali su iz Kolegijuma i Kriznog štaba.

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan