fbpx
NaslovnicaCrna GoraLekić: Brajović ponovo potcjenjuje javnost i opoziciju

Lekić: Brajović ponovo potcjenjuje javnost i opoziciju

Podgorica, (MINA) – Predsjednik parlamenta Ivan Brajović ponovo potcjenjuje crnogorsku javnost, posebno opoziciju od koje očekuje da pravi dekor u njegovoj prepoznatljivoj političkoj igri, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić i poručio da neće prisustvovati konsultativnom sastanku koji je Brajović sazvao za sjutra.

Brajović je pozvao predsjednike parlamentarnih partija na konsultativni sastanak, navodeći da je u susret parlamentarnim izborima neophodno da svi učesnici političkog života doprinesu većoj transparentnosti izbornog procesa i poboljšanju izbornog ambijenta.

Lekić je u otvorenom pismu Brajoviću, koje je dostavio i agenciji MINA, zahvalio predsjedniku parlamenta na pozivu, dodajući da mu tim povodom prenosi utisak „koji je, vjerovatno, opšteg karaktera“.

„Naime, teško je povjerovati, nakon mnogo puta potvrđene odanosti vrhu piramide vlasti, da ste sada, u posljednji čas, odlučili da se borite za ulogu Skupštine koja joj pripada prema ustavu i demokratskim normama podjele vlasti“, naveo je Lekić u pismu.

On je podsjetio da je Brajović, ne konsulutujući nikoga u Skupštini, već uputio pozive međunarodnim institucijama da prisustvuju izborima.

„Čime ste, slično propagandi vladajuće stranke, javno i lažno objavili da je situacija sa izbornim uslovima i datumom održavanja u najboljem redu“, dodao je Lekić.

Zato, kako je naveo, pozivanje na sastanak jednom rečenicom, bez ikakvog obrazloženja i konkretnih elemenata potencijalne mape puta kojim bi država u izbornoj godini izašla iz stanja političkog ćorsokaka i pravne neregularnosti, budi mnoge sumnje.

„Zapravo – da je Vaš poziv opet realizacija nekog plana u vrhu vladajuće stranke s ciljem trajanja konfuzije, predstave za međunarodne adrese, na kraju statusa kvo, posebno u oblasti izbornih uslova“, precizirao je Lekić.

Kako je kazao, Brajović ponovo potcjenjuje opoziciju, koja predstavlja najmanje polovinu crnogorskih građana, ako misli da će mu ona „praviti dekor u toj vrlo prepoznatljivoj, politički provincijskoj igri“.

„Zato ste izgubili i sve kredite, ne mislim ovoga puta na one personalno Vaše, nego međunarodne, koji su vam sa raznih adresa javili o stanju endemske korupcije u hibridnoj autokratiji“, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Brajović dobro zna da je sastavni dio istog sistema korupcije i ona izbornog karaktera.

„Kao što je uspostavljen i sistem “organizovanog javnog laganja” – da upotebim taj precizan termin Hane Arent – sistem kojem ste doprinijeli autokratskom i nezakonitom operacijom pretvaranje Javnog servisa u dirigovani punkt primitvne propagande partijsko-porodičnih oligarhija na vlasti, o čemu kritički i precizno govore i međunarodne organizacije, uključujući i Evropsku uniju“, naveo je Lekić.

On je poručio da će rado pozdraviti ako je Brajović nešto promijenio i hoće, makar i sa priličnim zakašnjenjem, da doprinese nekom preokretu i ustavnoj ulozi Skupštine. „Ali morali biste to pokazati javno provjerljivim činjenicama“.

„Pošto vjerujem da, niko iz opozicije, a moja malenkost u ima Demosa izvjesno neće, prisustvovati fingirnom sastanku, predlažem u najboljoj namjeri da na tom vašem kamernom koalicionom skupu ozbiljno razmotrite tešku situaciju u zemlji, posebno njene pravne neregularnosti i političke rizike, sve to uz pomoć izvještaja međunarodnih organicazija i uticajnih zemalja“, naveo je Lekić.

On je predložio Brajoviću i da zatim domaćoj javnosti, međunarodnim organizacijama i crnogorskoj opoziciji uputi ozbiljan plan.

„Kojim bismo, dakle čitav politički spektar uz odgovarajuću pomoć EU zajedno finalizovali prema praksi demokratskih zemalja i evropskih stndarda, i tako duboko poremećenu situaciju u zemlji preveli u normalno, ili relativno normalno stanje“, dodao je Lekić.

On je podsjetio Brajovića da se u skupštinskoj proceduri već nalazi predlog Rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize kao uslova za održavanje demokratskih izbora, dodajući da se radi o ozbiljnom dokumentu koji može biti dobra osnova za definisanje demokratskih rješenja.

„Ukoliko budete imali neki ozbiljniji i istinski demokratskiji, integrativniji plan u ovom trenutku sasvim dezintegrisane zemlje, unaprijed mu dajem prednost, radujući se racionalnom, javno odgovornom pravcu“, kazao je Lekić.

Time bi se, smatra on, makar na kraju njenog mandata, pojavila toliko potrebna autonomna, ustavna uloga, funkcionalnost i dostojanstvo Skupštine kao najviše zakonodavne i kontrolne institucije u političkom sistemu Crne Gore.

„Na Vama je, predsjedniče Brajoviću, da, umjesto lojalnosti i formalne participacije u konfiguraciji političke moći, založite u ovom teškom trenutku zemlje za afirmaciju ustavne, demokratske, autonomne uloge Skupštine. Ujedno, ako Vas to zanima, i za potvrdu Vaše doraslosti za obavljanje visoke državne funkcije“, zaključuje se u pismu Lekića.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...