fbpx
NaslovnicaCrna GoraLanata: Integracija u NATO prekretnica za oružane snage

Lanata: Integracija u NATO prekretnica za oružane snage

Podgorica, (MINA) – Okončavanje procesa integracije Crne Gore u NATO prekretnica je za crnogorske oružane snage i pokazatelj konstantne reafirmacije i jačanja Crne Gore kao pouzdanog i važnog člana Alijanse, ocijenio je komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju (ACT), Andre Lanata.

Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutin Dakić potpisaće sjutra Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

“Sjutrašnja završna konferencija, kojom se okončava proces integracije Crne Gore u NATO, predstavlja ne samo prekretnicu za crnogorske oružane snage, već je pokazatelj konstantne reafirmacije i jačanja Crne Gore kao pouzdanog i važnog člana Alijanse“, kazao je Lanata u intervjuu agenciji MINA.

Kako je naveo, riječ je o uspjehu kojim se okončava desetogodišnji proces pristupanja, koji je započeo uključivanjem Crne Gore u Akcioni plan za članstvo, 2009. godine, a koji je doveo do pristupanja države NATO-u, 2017. godine.

On je ocijenio da je pristupanje Crne Gore pomoglo promovisanju stabilnosti na cijelom Zapadnom Balkanu i podsjetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Alijansa cijeni doprinos Crne Gore međunarodnoj sigurnosti.

„Crnogorski narod može biti ponosan na odluku da Crna Gora postane punopravna član Alijanse, da čvrsto implementira zapadni sistem vrijednosti, ali i da ohrabri ostale zemlje Zapadnog Balkana da slijede taj put“, istakao je Lanata.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije