fbpx
NaslovnicaCrna GoraLajenberger: Za izbor VDT-a potreban nivo zrelosti

Lajenberger: Za izbor VDT-a potreban nivo zrelosti

Podgorica, (MINA) – Za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) neophodan je određeni nivo demokratske zrelosti,ocijenio je član Antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope (GRECO), Stefan Lajenberger, navodeći da zato opozicija i vladajuća većina moraju ostaviti po strani njihove političke borbe i naći zajedničko rješenje.

GRECO je prošle sedmice objavio izvještaj o stanju u crnogorskom pravosuđu u kojem je navedeno da je “alarmantno što ne postoji napredak kada su u pitanju sastav i nezavisnost Sudskog savjeta, kao ni u pogledu revidiranja disciplinskog okvira za sudije”.

GRECO je naročito iskazao zabrinutost zbog odluke koju je donio Sudski savjet da ponovo imenuje pet predsjednika suda za najmanje treći mandat, među njima i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, što, kako su naveli, nije u skladu sa njihovim preporukama.

Lajenberger, jedan od autora izvještaja, kazao je da u Crnoj Gori, kada je u pitanju sudstvo, postoji određeni napredak, koji je primijećen od strane GRECO, ali navodi da je na zemlji da riješi “alarmantna pitanja” koja se odnose na nezavisnost Sudskog savjeta.

„Moramo priznati da postoji poboljšanje. Ali, zbog ovih zabrinjavajućih stvari, EU će sigurno nastaviti da prati situaciju u državi, čitajući izvještaje GRECO. Ono što mi možemo da uradimo, je da ohrabrimo vlasti u Crnoj Gori da dobro razmotre pitanja koja do sada nisu riješili, kako bi ubrzale dalji napredak na putu ka EU“, rekao je Lajenberger za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, izbor VDT-a je ključno pitanje za državu, a dvotrećinska podrška poslanika demokratski iskorak, na koji bi država morala biti spremna.

“Rekao bih da je na papiru to pozitivna preporuka, da se VDT izabere dvotrećinakom većinom poslanika u Skupštini, koji su predstavnici naroda. To obezbjeđuje da kvalifikovana većina bira VDT.“, smatra Lajenberger.

To je, kako je ocijeni, nešto što je u skladu sa demokratijom, i to je nešto što je odraz demokratije. Ali, očigledno, kada se ovakav sistem primjenjuje, neophodan je određeni nivo demokratske zrelosti.

„Opozicija i većina u parlamentu,moraju biti sposobne da ostave po strani njihove političke borbe i traže zajednički interes države što, ističe, nije uvijek lako“, istakao je Lajenberger.

Kako je kazao, problem je kada nema kandidata koji može da doprinese konsenzusu ili kada opozicija i većina imaju samo na umu blokiranje jedni drugih.

„Onda očigledno ovakav zahtjev, koji je, opet kažem demokratski zahtjev, može da bude put do blokiranja sistema što je jako loše. Država bez VDT ne može imati normalno funkcionisanje sudskog sistema”, rekao je Lajenberger

Prema njegovim riječima, ključ je u političkom dijalogu,

“Mislim da bi bilo loše vratiti se na neka druga rješenja. Važno je da političke partije ostave po strani njihove borbe i traže zajednički interes za državu”, zaključio je Lajenberger.

Najčitanije