fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Nijesam i nikada neću biti izdajnik države i crkve

Krivokapić: Nijesam i nikada neću biti izdajnik države i crkve

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić poručio je da nikada neće biti izdajnik crkve, države, niti naroda i da vjeruje da će sa svojim timom ispuniti očekivanja građana uprkos brojnim opstrukcijama, spletkama i klevetama sa kojima se suočavaju od prvog dana formiranja Vlade.

On je u intervjuu za portal Dana kazao da je apsolutno spreman da reaguje na sve dobronamjerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuva dostojanstvo funkcije i institucije na čijem je čelu.

„Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i djelova nove parlamentarne većine“, rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da Demokratski front (DF) u razgovorima o rješenju političke krize traži rekonstrukciju Vlade, ali bez njega na njenom čelu, on je naveo da apsolutno podržava i afirmiše politiku koja se sprovodi u okvirima ustanovnosti i zakonitosti, i da tako gleda i na inicijativu DF-a, koja je legitimna.

Krivokapić je kazao da smatra da je za demokratsku tranziciju dobro imati saradnju i veći stepen razumijevanja skupštinske većine i prve demokratske Vlade, ali da ne pristaje da Vlada bude puki instrument i izvršitelj pojedinih želja određenog dijela predstavnika zakonodavne vlasti.

„I kada sam prihvatio ponuđenu poziciju nosioca pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nisam se ponašao, niti djelovao kao marioneta, bez stava i vizije“, rekao je Krivokapić.

On je poručio da pogotovo ne planira tako da se ponaša nakon što su im građani ukazali povjerenje i pružili istorijsku šansu.

„Preuzeo sam odgovornost sa svojim timom, i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja naših građana uprkos brojnim opstrukcijama, spletkama i klevetama sa kojima se suočavamo od prvog dana formiranja Vlade“, kazao je Krivokapić.

On je ponovio da poslanici Skupštine imaju pravo i mogućnost da pokrenu pitanje povjerenja Vladi.

„Za Vladu na čijem sam čelu glasao je 41 poslanik, isti broj je neophodan da izglasa nepovjerenje ovoj Vladi. Stoga, dok se to ne desi, aktuelna Vlada Crne Gore će nastaviti sa radom u punom kapacitetu“, poručio je Krivokapić.

On smatra da je neophodan dogovor i doprinos kompetentnih činilaca, spremnih da stručne i profesionalne kapacitete podrede interesima crnogorskog društva.

„Neophodan je konstruktivan pristup, kako bi se energija usmjeravala ka rješenju, a ne produbljivanju problema“, istakao je Krivokapić.

On je ponovio da je uvjeren da je u složenom procesu demokratske tranzicije, najbolje rješenje model ekspertske Vlade.

Kako je naveo, to je koncept koji zastupa od početka i na kome će ubuduće insistirati.

„To ne znači da se ekspert ne može baviti i politikom ili eventualno dolaziti iz određene političke strukture“, kazao je Krivokapić.

Međutim, kako je objasnio, zadatak eksperta u Vladi je da sprovodi i afirmiše aktivnosti, zasnovane na bazi stručne kredibilnosti, a ne partijskih interesa.

„Takođe ću se zalagati da i funkcioneri određenih veoma značajnih pozicija u državnim preduzećima, koji su delegirani od strane parlamentarne većine, i to nerijetko iz onog dijela koji kritikuje rad Vlade, zastupaju državne, a ne partijske interese“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), on je naveo da je Vlada iskreno posvećena zaključenju tog sporazuma sa najbrojnijom vjerskom zajednicom i da žele tome da pristupe odgovorno sa ciljem da se on realizuje na obostrano zadovoljstvo.

„Ne želimo da se eventualnim propustima, Temeljni ugovor problematizuje pred Ustavnim sudom Crne Gore i na taj način zakomplikuje ovo veoma važno pitanje“, rekao je Krivokapić.

Iz tog razloga, kako je kazao, izrazito vode računa da sa SPC potpišu ugovor koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, jer na taj način najbolje štite i interese SPC i interese države Crne Gore.

Krivokapić je istakao da su u stalnoj komunikaciji sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i sa ostalim episkopima čije se eparhije prostiru u Crnoj Gori, i da zajedno sa njima i pravnim savjetom Mitropolije crnogorsko-primorske vode računa o svakom detalju Temeljnog ugovora.

On je dodao da se nada da će ugovor uskoro biti potpisan.

„Sada oni za koje je Crkva ništa drugo do tema na kojoj ubiraju političke poene, pokušavaju mene da predstave kao izdajnika Crkve i naroda“, rekao je Krivokapić.

Taj posao im je, kako je naveo, zaludan i unaprijed osuđen na propast.

„Zdravko Krivokapić nije, nikada nije bio i nikada neće biti izdajnik ni svoje Crkve, ni svoje države, ni svog naroda. Uzalud im svi tabloidi i sve laži“, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li očekuje da Crna Gora postane dio Evropske unije (EU) za vrijeme njegovog mandata, on je odgovorio da bi članstvo Crne Gore u EU 2024. godine bila kruna uspjeha prve demokratske vlade.

„Međutim, ne želimo da budemo samo formalno članica EU. Zalažemo se da u punoj mjeri zadovoljimo kriterijume i obezbijedimo standard, kao članica EU, kako bi svaki građanin Crne Gore od toga imao benefite i živio bolje“, naveo je Krivokapić.

Govoreći o izboru generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG), on je naveo da su za Vladu jako bitni medijska prava i slobode.

„Očekujem da će budući generalni direktor biti na visini zadatka da, prije svega, vrati narušeno povjerenje u Javni servis“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da se nada da će državnom medijskom kućom upravljati dokazani profesionalac, koji ima iskustvo rada u medijima.

„Takođe, smatram da je u ovom momentu poželjno da novi rukovodilac Javnog servisa bude borac za pravdu i istinu, jer je to preduslov objektivnog izvještavanja“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, jedino se na taj način može opravdati jako odgovorna funkcija generalnog direktora RTCG-a i popraviti imidž Javnog servisa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...