fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivična odgovornost sudija da bude dio reforme pravosuđa

Krivična odgovornost sudija da bude dio reforme pravosuđa


Podgorica, (MINA) – Krivična odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nezakonite presude i druga krivična djela koja bi eventualno počinili, treba da bude dio reforme pravosudnog sistema, ocijenila je potpredsjednica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević.

Vukićević je najavila da će Demokratski front veoma brzo predložiti zakonsko rešenje po kojem će sudije i tužioci biti krivično odgovorni.

Ona je navela da u tom političkom savezu očekuju da taj njihov predlog dobije podršku u Skupštini.

“Mogućnost da krivično odgovaraju ne može negativno uticati na rad nosilaca pravosudnih funkcija, naprotiv, takvo zakonsko rješenje samo može uticati na to da se u vršenju funkcije drže zakona i sude po pravdi, jer u suprotnom mogu biti pozvani na odgovornost”, rekla je Vukićević.

Ona je kazala da je poznato da je crnogorsko pravosuđe u prethodnim godinama bilo “udarna pesnica bivšeg režima”.

“I da je bilo zaduženo za progon političkih neistomišljenika, pa je istom potrebna korjenita reforma, jer je čitav pravosudni sistem označen kao glavni kočničar daljeg razvoja Crne Gore”, navela je Vukićević.

Ona smatra da sama reforma nije dovoljna i da oni koji su kršili zakon i “sudove stavili u službu politike” treba za to da odgovaraju.

Vukićević je kazala da takav sistem nije novina u svijetu i da postoji u nekoliko evropskih zemalja.

“Posljednji primjer je Slovačka, gdje je sprovedeno nekoliko istraga i pravdi su privedene sve sudije koje su svjesno kršile zakon donoseći nezakonite i politički motivisane presude”, navela je Vukićević.

Ona je rekla da krivična odgovornost sudija postoji u zemljama poput Španije, Engleske, Velsa, Italije.

“Pa tako u španskom pravosudnom sistemu sudije odgovaraju bez ograničenja, baš kao i bilo koji građanin. U Engleskoj i Velsu sudije takođe mogu biti gonjene za sva krivična djela”, dodala je Vukićević.

Evropska komisija je, kako je navela Vukićević, pozdravila takva zakonska rješenja i mogućnost da sudije budu krivično odgovorne.

“Smatramo da takav model treba primijeniti i u Crnoj Gori”, zaključila je Vukićević.

Najčitanije