fbpx
NaslovnicaCrna GoraKastaldo: Brisel zadovoljan napretkom Crne Gore

Kastaldo: Brisel zadovoljan napretkom Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Brisel je zadovoljan napretkom Crne Gore u evropskim integracijama, a od nove Vlade očekuje se nastavak ekonomskih i reformi u vladavini prava i ostalim ključnim oblastima, poručio je potpredsjednik Evropskog parlamenta Fabio Masimo Kastaldo.

Govoreći o izboru nove Vlade, Kastaldo je čestitao premijeru Zdravku Krivokapiću izbor na tu funkciju i pozdravio što će Brisel biti prva zvanična adresa koju će posjetiti.

To je, kako je kazao Kastaldo u intervjuu Pobjedi, simboličan pozitivan signal za kontinuiranu saradnju sa Crnom Gorom, koja je dala odlične rezultate u prethodnom periodu.

On je rekao da je Crna Gora posljednjih godina prepoznata kao jedna od najnaprednijih država u procesu pridruživanja i pravi je predvodnik tog procesa.

“Zapadni izbor Podgorice čini se jasnim i nedvosmislenim ulaskom u Sjevernoatlantski savez 2017. godine i siguran sam da će članstvo u Evropskoj uniji (EU) biti sljedeći korak na ovom putu”, naveo je Kastaldo.

On je dodao da su prioritetna područja reformi poglavlja 23 i 24, što je Komisija još jednom naznačila u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore.

“Napredak i poštovanje privremenih mjerila u tim pregovaračkim poglavljima definisaće budući tempo pregovora”, kazao je Kastaldo.

On je dodao da očekuje i reformsku akciju i inicijative na polju ekonomije, takođe radi suzbijanja krize koja pogađa Evropu i cijeli svijet.

“Brisel je zadovoljan napretkom Crne Gore, o čemu svjedoče izvještaji Komisije i nije slučajno da se radi o jedinoj zemlji kandidatu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja”, poručio je Kastaldo.

On je rekao da se mora uzeti u obzir da posljednje dvije godine nijesu bile “uobičajene“.

“Evropski izbori održani su prošlog maja i započeo je postupak koji je doveo do imenovanja nove Komisije. Proces proširenja generalno je usporen uvođenjem nove metodologije. Istog mjeseca SZO je proglasila pandemiju koja još uvijek čitav svijet drži na koljenima”, naveo je Kastaldo.

Jasno je, kako je kazao, da je to uticalo na tempo pregovora.

“Ali mora se priznati da je i u ovim teškim uslovima postignut važan napredak, što dokazuju nedavni izvještaji Komisije”, rekao je Kastaldo.

On je naveo da dobronamjerno gleda na inicijativu Mini-Šengen, koju su pokrenule Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija koja pruža mogućnost kretanja po regionu s jednostavnim ličnim dokumentom.

“Mogućnost intenziviranja dobrosusjedskih odnosa, izgradnju povjerenja u tim društvima i veću slobodu kretanja za građane regiona, ne mogu a da ne budu viđene dobronamjerno od EU i vjerujem da bi bio pozitivan znak ako se i ostale zemlje u regionu odluče pridružiti inicijativi”, rekao je Kastaldo.

On je naglasio da se takve inicijative apsolutno ne kose s evropskim pristupnim procesom, već upravo ga nadopunjuju i jačaju.

Najčitanije