fbpx
NaslovnicaCrna GoraJović: Crna Gora u tekvondu ima kvalitet za Olimpijske igre

Jović: Crna Gora u tekvondu ima kvalitet za Olimpijske igre

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je sportska država i ima sportske velikane, kazao je trofejni tekvondo stručnjak Dragan Jović, navodeći da vjeruje da se uz određena fiansijska ulaganja i u tom sportu mogu ostvariti veliki rezultati.

Jović, koji je Milicu Mandić vodio do dva zlatna olimpijska odličja, smatra da Crnoj Gori treba da bude cilj da na Olimpijskim igrama (OI) u Los Anđelesu 2028. godine ima svog predstavnika.

“Igre u Parizu su blizu, ali za Los Anđeles treba napraviti dobru infraskturu i okupiti ljude koji žele da rade. Vjerujem da Crna Gora može da ima kompletno novu ekipu i da bi neko morao da ode na kvalifikacije i da se kvalifikuje za OI“, rekao je Jović agenciji MINA.

Komentarišući trenutrno stanje u kojoj se nalazi crnogorski tekvondo, Jović je istakao da Crna Gora ima nekoliko sjajnih boraca, koji su veliki potencijal.

On je naglasio da se nikada ne zna ko i kada može proći, navodeći da je tekvondo sport u kojem sekunde odlučuju.

“To su prije svih Zinedin Bećaj, koji je bio na kvalifikacijama za Olimpijske igre (OI) Tokiju, Jelena Peruničić, Vuk Vuletić i Anđela Berišaj. Crna Gora ima izuzetno dobre juniore, počeli su kadeti“, naveo je Jović.

On je podsjetio da je Makedonija nakon 30 godina rada uspjela da se kvalifikuje na OI u Tokiju i da osvoji medalju.

“Crna Gora ima dužu tradiciju i to mora da uradi. Kao prijatelj spreman sam da pomognem šta mogu i šta bude trebalo”, poručio je Jović.

On smatra da su istrajnost u znanju i strpljivost važni u pravljenju rezultata, kao i da sve to mora neko da podrži.

“Jer bez novca teško je opstati. U Srbiji postoji ogromna podrška za sport. Poslije osvajanja velikih medalja takmičari i treneri dobijaju nagradu, a nakon 40 godina sportisti imaju nacionalno prizananje”, rekao je Jović.

On je dodao da mu drago da Montegrostars, koji je pionir tekvonda u staroj Jugoslaviji, a lokomotiva Crnoj Gori, ima pomoć i podršku opštine Budva koja je neohodna da bi se dalje razvijao.

“Nadam se da će ta podrška da se nastavi i proširi. Bez toga nemoguće je djecu skoloniti sa ulice u vremenu tehnologije gdje su ona zakovana za mobilni telefon ili ajped, pa do osmog razreda polovima od njih ne može da skoči ili da čučne, ima kriva leđa“, upozorio je Jović.

On je rekao da u borilačkim sportovima ima dosta sujete, da se klubovi za stinice razdovoje bez razloga i podijele.

“Potrebno je zajedništvo, razgovor i volja da se unaprijedi crnogorski tekvondo. To bi bio najveći korak, a nakon toga treba da se napravi jedna baza. Crna Gora kao Srbija nije velika zemlja i lako se doputuje sa jednog kraja na drugi“, rekao je Jović.

On je objasnio da je Srbija počinjala tako što je organizovala zajedničke treninge i pripreme i to svaki put u drugom gradu.

“Kad nema ovkavih turnira onda se borci za vikend skupe i to jednom u Podgorici, drugi put u Budvi. Crna Gora sigurno ima 10-15 vrhunskih boraca da putuju od grad do grada da neka djeca pogledaju treninge”, naveo je Jović.

On je objasnio da u Srbiji saveze podržava ministarstvo za sport, a da u manjim gradovima lokalna uprava pomaže klubove koji na taj način opstaju.

“U Srbiji ima 100 klubova i nijedan ne radi na parketu kako se radilo nekada. Svaki klub je od saveza dobio makar strunjače i ima osnovne uslove za rad”, rekao je Jović.

Govoreći u kvalitetu tekvondoa u regionu, Jović je istakao da je činjenica da bi, da je ostala SFR Jugoslavija, bila prvak svijeta.

“Na OI u Tokiju po dvije medalje osvojile su Srbija i Hrvatska, jednu Makedonija. U Tokiju su bili i predstavnici Slovenije“, podsjetio je Jović.

On je rekao da su pioniri tekvonda u staroj Jugoslaviji bili klub Montenegro stars i Rade Vuletić.

“Mi smo u staroj Jugoslaviji pravili tekvondo, kao i Terzić, Strugar, Šćekić koji je vodio možda najveći klub u tom dijelu Evrope. Mi smo pravili bazu za ono što sada imaju države koje su nastale iz Jugoslavije”, istakao je Jović.

On je kazao da je njegov tekvondo klub Galeb najuspješniji sportski kolektiv u Srbiji sa četiri olimpijske medalje i da spada u rijetke u svijetu koji je to osvojio.

Jović je rekao da je tekvodno treći sport po brojnosti, iza boksa i fudbala i da postoji u 211 država u svijetu.

“Teško je napraviti rezultat na državnom ili na bilo kom prvenstvu jer je tako masovan sport. Sa druge strane kada radite sa dobrim stručnim timom, kada imate neku vodilju ispred sebe, sve je moguće pa smo mi došli do tolikih visina na svjetskom nivou“, istakao je Jović

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije