27.8 C
Podgorica
August 4, 2020.
Naslovnica Crna Gora Jačanjem institucija obezbijediti veću dinamku pristupanja EU

Jačanjem institucija obezbijediti veću dinamku pristupanja EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će uraditi sve da obezbijedi veću dinamiku i posvećenost u daljem procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) jačanjem institucija i čineći ih održivim, poručio je premijer Duško Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, primio u oproštajnu posjetu ambasadora EU Aiva Orava i zahvalio mu na podršci razvoju i sveukupnim reformama koje bi trebalo da dovedu do bržeg napretka na putu ka Uniji, ali i kvalitetnijeg života crnogorskih građana.

„Otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja, te prihvatanjem nove metodologije pregovaranja, ulazimo u novu fazu ovog procesa. Crna Gora će uraditi sve da obezbijedi veću dinamiku i posvećenost u daljem procesu jačanjem institucija i čineći ih održivim“, kazao je Marković.

On je istakao brzu i izdašnu pomoć EU u pružanju odgovora na izazove sa koronavirusom, kroz donaciju zaštitne i druge zdravstvene opreme, bespovratna i kreditna sredstva.

„To je dokaz strateškog opredjeljenja EU. I u ovoj krizi se potvrdilo da je EU pravi prijatelj Crne Gore i Zapadnog Balkana“, naveo je Marković.

Orav je ocijenio da je tokom njegovog mandata saradnja bila dobra, i da je vrijeme da se pregovori intenziviraju, odnosno da se pregovaračka poglavlja efikasno zatvaraju.

„Drago mi je što mogu da kažem da EU ispunjava svoja obećanja. Nadam se da smo postavili dobre temelje za brzi napredak u periodu koji slijedi. Puno je urađeno u Crnoj Gori, ali puno posla još preostaje, za šta su potrebni zajednički napori svih političkih aktera u Crnoj Gori“, kazao je Orav.

Najčitanije

Građani se žale na naplatu dodatnih troškova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojedine banke i mikrofinansijske institucije naplatile su ili su pokušale da...

Rođeno pet beba