NaslovnicaCrna GoraInstitucionalne promjene da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom

Institucionalne promjene da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom

Podgorica, (MINA) – Institucionalne promjene moraju da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom i poštuju sve osnovne principe vladavine prava, poručio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je kazao da Evropska unija (EU) blisko prati reforme u tužilaštvu.

„Mislimo da institucionalne promjene moraju da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom i moraju poštovati sve osnovne principe vladavine prava“, rekao je Varhelji novinarima tokom posjete punktu za vakcinaciju u Muzičkom centru.

Na pitanje da li smatra da će Vlada potrajati i da li ona može iznijeti očekivane reforme, on je odgovorio da se Evropska komisija (EK) ne bavi predikcijama i time koliko će nacionalne vlasti da traju.

„Računamo na novu vladu da proizvede rezultate u smislu reformi koje su preduzete, zato što je ova zemlja propustila i izgubila jedan broj godina i nije napravila progres“, kazao je Varhelji.

Kako je poručio, sada je progres potreban.

„Očekujemo određene pozitivne rezultate u oblasti vladavine prava prije Međuvladine konferencije u junu“, naveo je Varhelji.

Vlada Crne Gore 28. novembra proglasila je tadašnjeg ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića za personu non grata.

Odgovarajući na pitanje da li je miješanje ambasadora u unutrašnje stvari zemlje domaćina primjer dobrosusjedskih odnosa, Varhelji je naveo da je proglašenje ambasadora za personu non grata jedan od najoštrijih poteza u bilateralnim odnosima .

„To je veoma oštar potez, jedan od najoštrijih poteza u bilateralnim odnosima, zato sam mislio da bi bilo važno da se uključim u debatu“, kazao je Varhelji.

Kako je rekao, na Zapadnom Balkanu „vidjeli smo previše tenzija, loših odnosa i moramo imati dobre dobrosusjedske odnose“.

Varhelji je naveo da su Srbija i Crna Gora susjedi i da ne želi da komentariše primjedbe koje su date na račun ambasadora.

„To nije bio razlog zašto sam ja kazao to što sam kazao. Ja sam to rekao na osnovu potrebe da se smire tenzije, a ne da eskaliraju“, kazao je Varhelji.

Na pitanje novinara da li je miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo u posljednjih godinu i po, za njega i EK prihvatljivo, Varhelji je odgovorio da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju Zapadnog Balkana da se miješa u unutrašnju politiku bilo koje druge države regiona.

On je dodao da svaki put kad vidi da tenzije mogu da nastanu, pokuša da reaguje, i da misli da je njegova pozicija jasna.

Odgovarajući na pitanje da li će građani koji su vakcinisani moći da putuju u zemlje EU sa potvrdom o vakcinaciji, Varhelji je kazao da je u nadležnosti država članica da odluče koje će vakcine prihvatiti.

„To će morati da odluče države članice“, rekao je Varhelji.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da onog trenutka kada dvije strane usaglase temeljni ugovor, nema razloga da on bude nedostupan javnosti.

„Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da zna da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali, kako je naveo, u toj slobodi mora da postoje određena ograničenja, koja su potpuno jasna i proceduralno definisana.

„Do sada se nikad nije postavljalo pitanje, pa ni ovaj ugovor sa kineskom stranom, vezano za autoput, nije zaokupljivao toliku pažnju javnosti koliko ovaj ugovor, koji je najklasičniji ugovor“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će ne samo tužilačke zakone, nego sve što budu radili, raditi sa partnerima iz EU.

Najčitanije