fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrlić: Nadamo se skorom otvaranju granica sa Crnom Gorom

Grlić: Nadamo se skorom otvaranju granica sa Crnom Gorom


Podgorica, (MINA) – Hrvatska mora poštovati preporuke Evropske komisije koje se odnose na otvaranje granica, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova te države Gordan Grlić, navodeći da se nada da će i granice sa Crnom Gorom uskoro biti otvorene.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, kazao da je Hrvatska recipročno otvorila granice prema deset zemalja.

“Kada je u pitanju Crna Gora, to je pitanje kako se odnosite prema zemljama koje su izvan Evropske unije. Mi moramo poštovati evropske propise, bez obzira što je Crna Gora apsolutno koronafri“, rekao je Grlić.

Prema njegovim riječima, postoji minimalni obim kretanja.

„Imam podatak da oko tri hiljade crnogorskih državljana nije imalo nikakvih problema kad su prelatzili“, kazao je Grlić dodajući da svako mora aplicirati i navesti jasni razlog putovanja, bilo da je u pitanju poslovni sastanak, nekretnina ili neki lični razlog.

On je rekao da su granične policije po tom pitanju fleksibilne.

„Mi još ne znamo da li može doći do neke nove krize, i zato moramo biti jako oprezni. Ali, ja se nadam da ćemo vrlo brzo ići ka ukidanju i te restrikcije. EU je kazala da je to 15. juna, ali to može biti i ranije, u skladu sa uslovima i izvještajima sa terena“, istakao je Grlić.

On je kazao da je Hrvatska usvojila evropske vrijednosti, i poručio da Crna Gora ima snažnu podršku na tom putu.

„Obje naše zemlje su se dobro nosile sa pandemijom. Ova kriza je pokazala da imamo znanja i sposobnosti da se nosimo sa takvim izazovima“, ocijenio je Grlić.

Darmanović je kazao da razumije da postoje preporuke EU za svoje članice da do 15. juna ne otvaraju granice osim između sebe.

„Ali smo takođe svjesni da postoji prilična fleksibilnost kad je u pitanju putovanje u Hrvatsku, i vjerujemo da će Hrvatska vrlo brzo prepoznati našu povoljnu situaciju“, rekao je Darmanović.

On je zahvalio na pomoći koju je Hrvatska uputila Crnoj Gori za vrijeme pandemije, iako su i sami bili suočeni sa tim izazovom.

Kako je naveo, Crna Gora i Hrvatska uspješno sarađuju u mnogim oblastima, posebno u oblasti odbrane.

On je kazao da je sa Grlićem razgovarao o katuelnim temama na unutrašnjoj, ali i na globalnoj sceni.

„Zajednički smo konstatovali da je udruženim snagama potrebno sačuvati stabilnost i bezbjednost našeg regiona“, istakao je Darmanović.

Na pitanje novinara da li je Crna Gora kontaktirala NATO saveznike u kontekstu narušene bezbjednosne situacije u zemlji i uplitanja susjedne države u unutrašnje stvariCrne Gore, Darmanović je kazao da ne vidi da za tim postoji potreba.

„Ne vidimo da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi sa trenutnim nesuglasicama koje trenutno imamo sa Srbijom“, rekao je Darmanović.

On je rekao da vjeruje da će se naći političko rješenje za tu situaciju.

„Ali, naravno, ukoliko bi procijenili da je vidno ugrožena bezbjednost zemlje, postoje mnogi mehanizmi unutar NATO-a koji mogu da se koriste“, zaključio je Darmanović.

Najčitanije