fbpx
NaslovnicaCrna GoraGlasanje omogućeno svim osobama u karantinu

Glasanje omogućeno svim osobama u karantinu

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) usvojila je izmjene Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, kojim je iz preporuka brisan dio teksta koji se odnosi na prebivalište kao uslov za glasanje u karantinima.

Navodi se da je, na današnjoj sjednici DIK-a, posebna pažnja posvećena Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

“Tokom višesatne diskusije članova DIK-a, ovo pitanje se sagledalo u svim pravnim detaljima i praktičnim implikacijama”, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su kazali da je, imajući u vidu reagovanja političkih subjekata kao i nevladinog sektora u vezi sa tim pitanjem, a cijeneći, prije svega, usklađenost Tehničkih preporuka sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, zaključeno da u preporukama ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore.

“Naprotiv, njihova potpuna usklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma, koja su se primjenjivala duži niz godina, govori u prilog da je DIK, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i naredbe Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane, samo pojasnila proceduru glasanja uz sprovođenje epidemiološke zaštite tokom izbornog dana”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, predsjednik DIK-a je već ranije saopštio da preporuke kao takve, po svojoj pravnoj prirodi ne suspenduju biračko pravo koje je garantovano najvišim pravnim aktom, Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

“Cijeneći značaj ovog pitanja, Komisija je na sjednici usvojila izmjene Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, kojim je iz preporuka brisan dio teksta koji se odnosi na prebivalište kao uslov za glasanje u karantinima”, kazali su iz DIK-a.

Oni su naveli da DIK ostaje pri principu otvorenosti, i pozvali političke subjekte, nevladin sektor i stručnu javnost da dostave svoje prijedloge do ponedjeljka do 12 sati, na mejl DIK-a [email protected].

Najčitanije