fbpx
NaslovnicaCrna GoraFestival O čempresima i ljudima u Baru

Festival O čempresima i ljudima u Baru

Podgorica, (MINA) – Festival “O čempresima i ljudima” počeo je u petak u Baru, a djeca, srednjoškolci, profesori i građani tog grada okupili su se u dvorištu Gimnazije, gdje su ranije protestovali zbog najavljene gradnje dječjeg vrtića na toj lokaciji.

Oni ukazuju na potrebu za očuvanjem školskog dvorišta i parka, o čemu će se raspravljati na sjednici barske Skupštine 12. novembra.

„Građani su “oblačili” čemprese, ostavljajući na njima garderobu za sve kojima je potrebna ali nisu u mogućnosti da je pribave. U narednim danima, u iščekivanju sjednice SO Bar, u dvorištu Gimnazije biće održano više različitih aktivnosti – časovi joge, šahovska simultanka, likovne, psihološke i dramske radionice, izložba fotografija i društvene igre za sve uzraste“, kaže se u saopštenju.

Učesnici su, kako se navodi, učestvovali u času streličarstva koji je održao Željko Popović, trener reprezentacije Crne Gore u streličarstvu i prvi učesnik svjetskog prvenstva sa naših prostora

Festival “O čempresima i ljudima” je dio građanske borbe koji svojim konstruktivnim aktivnostima kulturno-edukativnog karaktera nastoji ukazati na potrebu za očuvanjem školskog dvorišta i parka.

U Baru su 20.oktobra počeli protesti zbog planirane sječe više od 80 stabala čempresa i uništavanja školskog dvorišta.

Prema projektu, u srcu grada, umjesto parka i dvorišnog prostora za preko hiljadu učenika dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole planirana je izgradnja predškolske ustanove i jaslica, za još 400 djece.

Za dva dana, koliko je trajao protest, više od 2,7 hiljada građana potpisom je podržalo građansku Inicijativu kojom se tražila obustava započetih radova i organizovanje nove javne rasprave na kojoj bi se tražila lokacija za vrtić koja ispunjava propisane uslove i standarde, što “trenutna lokacija ne čini”.

Inicijativa je podnijeta nadležnim organima i o njoj će se raspravljati na sjednici Skupštine Opštine 12. novembra.

„Predstavnici Inicijative imaće priliku da izlože argumente o manama sporene lokacije i svim propustima i neregularnostima vezanim za projekat izgradnje, nakon čega će biti i donesena odluka o zahtjevima sadržanim u Inicijativi“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici građana su se obratili Opštini i Ministarstvu održivog razvoja i turizma sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama i tražili uvid u projektnu dokumentaciju i propratne akte vezane za izgradnju vrtića na odabranoj lokaciji.

Kako navode, obratili su se Institutu za javno zdravlje se molbom da stručna lica iz Instituta daju mišljenje o higijensko- zdravstvenim uslovima i posljedicama koje bi grupisanje preko 1,5 hiljade djece svih uzrasta na nedovoljno velikom prostoru imalo na njihovo mentalno i fizičko zdravlje, kao i o riziku koji bi ovakvo grupisanje stvorilo u slučajevima epidemije.

“Još se čekaju odgovori od nadležnih instanci”, keže se u saopštenju.

Nezadovoljni građani ističu da su u potpunosti saglasni sa izgradnjom vrtića, toliko potrebnog Baru, ali da ne prihvataju lokaciju koja će učenicima dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole „oteti“ dvorište a grad osiromašiti za važnu zelenu površinu koja broji preko 80 stabala čempresa.

„Posvećenost građana ovom problemu ne prestaje, iako je Inicijativa predata nastavljeno je sa davanjem podrške i broj potpisa prešao 3,5 hiljade“, kaže se u saopštenju.

U cilju promovisanja prostora školskog dvorišta i buđenja ekološke svijesti, Festival “O čempresima i ljudima” održavaće se među čempresima, u popularnim gimazijalskim “Krugovima” i amfiteatru.

Najčitanije