fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropski zvaničnici čestitali Dan državnosti

Evropski zvaničnici čestitali Dan državnosti

Podgorica, (MINA) – Najviši evropski zvaničnici čestitali su crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednici Njemačke, Italije, Austrije, Bugarske – Frank Valter Štajnmajer, Serđo Matarela, Aleksandar van der Belen, Rumen Radev.

Dan državnosti čestitali su i predsjednici Mađarske, Irske, Češke i Švajcarske – Janoš Ader, Majkl Higins, Miloš Zeman i Simoneta Somuraga.

Štajnmajer je, uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik koji Crna Gora obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, istakao da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je naveo, na tom putu Njemačka će, posebno tokom predsjedavanja Savjetom EU, i dalje podržavati Crnu Goru, kao prijatelj i partner.

Štajnmajer je pozdravio uspjeh Crne Gore da, kako je kazao, odlučnim i pravovremenim djelovanjem posljedice pandemije svede na najmanju moguću mjeru, što zaslužuje priznanje.

Matarela je ocijenio da su Crna Gora i Italija posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima.

“Simbol tog bliskog prijateljstva, ali i progresivne integracije Zapadnog Balkana u EU predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije“, navodi se u čestitki.

Matarela je istakao da otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put.

Radev je srdačno pozdravio postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i lidersku poziciju u regionu koja je u tom procesu trajno osvojena.

„Bugarska, kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, nastaviće dijeliti svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner“, poručio je pismu Radev, navodeći da će se odnosi između dvije države i dalje graditi na zajedničkim evropskim i euroatlantskim vrijednostima.

Ader je istakao da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija.

“Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u EU i spremna je pružiti svu pomoć kako bi se taj proces ubrzao i efikasno završio“, poručio je Ader.

Sa željom da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, Higins je izrazio solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Somaruga je istakla da odnosi povjerenja između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno.

Ona je podsjetila da su međunarodna saradnja i solidarnost danas važniji nego ikada.

Švajcarska je, kako je navela, zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije.

„Kraljica Elizabeta II, Van der Belen i Zeman upućuju najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...