fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpidemiološka situacija kriterijum za otvaranje granica

Epidemiološka situacija kriterijum za otvaranje granica

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) preporučila je zemljama da primjene brojne kriterijume za postepeno ukidanje mjera koje su donešene zbog koronavirusa, kazala je portparolka EK Ana Pisonero.

“Epidemiološka situacija je svakako jedna od njih“, rekla je Pisonero, na pitanje Pobjede da prokomentariše tenzije između Crne Gore i Srbije, izazvane odlukom Crne Gore da ne otvori granice za države koje imaju više od 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, među kojima je Srbija.

Ona je navela da je Komisija preporučila zemljama da koristi brojne kriterijume za postepeno ukidanje mjera.

Upitana da li trenutni odnosi između Crne Gore i Srbije mogu da naruše evropske perspektive tih zemalja, Pisonero je istakla da Evropska unija (EU) pridaje veliki značaj dobrosusjedskim odnosima i uspostavljanju klime pogodne za dijalog.

Kako je navela, regionalna saradnja je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavni dio Procesa stabilizacije i pridruživanja, koji je sadržan u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koji su potpisani između EU i svakog od partnera Zapadnog Balkana.

“EU vrlo pažljivo prati dešavanja na Zapadnom Balkanu i naša naredna detaljna sveobuhvatna procjena biće sadržana u godišnjim izvještajima o zemljama, koji će biti objavljeni kao dio paketa proširenja”, zaključila je Pisonero.

Najčitanije