fbpx
NaslovnicaCrna GoraEdukativni video o lažnim vijestima

Edukativni video o lažnim vijestima

Nije dovoljno samo upozoravati na lažne vijesti, već je potrebno edukovati građane/ke o različitim vrstama ovog fenomena i konkretnim tehnikama zaštite od  njih, te dugoročno raditi na medijskom opismenjavanju građana, naročito mladih, poručili su iz agencije MINA i nevladine organizacije Juventas, povodom Svjetske nedjelje medijske pismenosti.

Oni su objavili kratki edukativni video koji pojašnjava šta su lažne vijesti, odnosno klik-mamac, propaganda i senzacionalizam uz primjere ovih pojava, ali i savjete kako ih prepoznati.

„U vremenu u kojem su takvi sadržaji izuzetno prisutni u medijima, a informacije se šire u ogromnim količinama nevjerovatnom brzinom, neophodno je obezbjediti građanima dovoljno znanja i vještina za efikasnu i sigurnu konzumaciju medijskih sadržaja“, saopštili su iz MINA-e i Juventasa.

Video je kreiran u okviru projekta „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“ koji  agencija MINA i NVO Juventas i realizuju uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Cilj projekta jeste povećanje nivoa razumjevanja medijskog sadržaja kod crnogorskih građana, pomažući im da prepoznaju, analiziraju i izbore se sa medijskom propagandom, lažnim vijestima i neprikladnim medijskim sadržajima.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...