fbpx
NaslovnicaCrna GoraDržavu graditi na principima građanskog, multinacionalnog i otvorenog društva

Državu graditi na principima građanskog, multinacionalnog i otvorenog društva

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP), kao temeljna antifašistička stranka, nastaviće sa borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma, u želji da se crnogorsko društvo gradi na principima građanskog, multinacionalnog i otvorenog društva, kazao je član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić.

On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, rekao da, iako je fašizam u Evropi poražen, ta nesrećna ideologija “krvi i tla”, “viših i nižih naroda” i dalje živi u glavama ekstremista i da se ne smije dozvoliti da se te ideje šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti.

“SDP, kao temeljna antifašistička partija, nastaviće sa dosljednom borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma, u želji da crnogorsko društvo izgrađujemo na principima građanskog, multinacionalnog, otvorenog i evropskog društva”, kazao je Stanić.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao, kako je rekao, podsjetnik na najmračniji period moderne evropske istorije.

Kako je naveo Stanić, fašizam je i na području Crne Gore i tadašnje Jugoslavije ostavio krvavi trag kroz ubistva hiljade crnogorskih građana od 1941. do 1945. godine od strane njemačkih i talijanskih okupatora i njihovih domaćih saradnika.

“Danas je dan da se sjetimo i nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru i na skoro svakoj stopi naše države tokom teških godina”, rekao je Stanić.

On je istakao da se ne smiju zaboraviti desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca, čija je hrabra borba doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja je svima služila na ponos.

“Na ovaj dan se sjećamo početka pogroma koji se desio 1938. godine kada su u toku “Kristalne noći” napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, čime je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našem kontinentu i smrti više od šest miliona nedužnih ljudi”, zaključio je Stanić.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...