fbpx
NaslovnicaCrna GoraVag: Nezavisnost i bezbjednost medija prioritet

Vag: Nezavisnost i bezbjednost medija prioritet


Podgorica, (MINA) – Nezavisnost i bezbjednost medijskih profesionalaca prioritet je Misije OEBS-a u Crnoj Gori, poručila je šefica Misije Dominik Vag.

Vag je, na Akademskom forumu povodom obilježavanja 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, kazala da je ta godišnjica priika da se razmisli o bogatoj novinarskoj istoriji, koja je istrajala uprkos mnogim izazovima, i nastavlja da se razvija.

“U poređenju sa tim, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je relativno nova, budući da smo partneri sa crnogorskim medijima od 2006. godine”, rekla je Vag.

Ona je poručila da Misija nastavlja da podržava institucionalne, pravne i organizacione reforme, pružajući obuku i tehničku podršku za jačanje slobode medija u skladu sa međunarodnim standardima, principima i obavezama OEBS-a.

“Nezavisnost i bezbjednost medijskih profesionalaca ostaju prioritet Misije i prioritet su u svakoj demokratiji. Svjedoci smo neizvjesnosti pod kojima rade novinari”, rekla je Vag.

Ona je poručila da crnogorsko društvo nije usamljeno u suočavanju sa govorom mržnje.

Kako je kazala, Etički kodeks, koji su izradili crnogorski novinari uz podršku Misije, vodič je za medije koji su svjesni odgovornosti za svoje riječi i sadržaj.

“Cilj Misije biće da podrži podizanje svijesti o medijskoj pismenosti, kako u novinarskoj, tako i u javnoj sferi”, poručila je Vag.

Ona je navela da će Misija nastojati da sprječava govor mržnje i da stvori okruženje koje je pogodnije za objektivne procjene i kritičko razmišljanje.

“Današnji događaj podsjeća na važnost očuvanja nacionalne medijske baštine Crne Gore za buduće generacije”, navela je Vag.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...