fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSAD donirale 2,7 miliona dolara Crnoj Gori za borbu protiv COVID19

SAD donirale 2,7 miliona dolara Crnoj Gori za borbu protiv COVID19

Podgorica, (MINA) – Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je Crnoj Gori 2,7 miliona dolara kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID 19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Navodi se da će taj projekat implementirati Ministarstvo zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su kazali da je tim povodom u Podgorici formiran Nadzorni odbor, čiji je zadatak davanje strateških usmjerenja i praćenje statusa implementacije projekta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović naglasila je da će projekat biti realizovan shodno najvišim profesionalnim standardima.

“Zahvaljujući izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije, koji je okosnica borbe protiv ove pošasti“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora do danas obezbijedila više od 1,2 miliona doza vakcina i da je prvu dozu dobilo blizu 60 odsto punoljetnih građana.

„U isto vrijeme, unaprijedićemo već ojačane kiseoničke kapacitete bolnica i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je, u ime svih građana Crne Gore, zahvalila Ambasadi SAD-a u Podgorici na kontinuiranoj i izdašnoj prijateljskoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci u svim oblastima, a posebno u zdravstvenoj sferi.

„Osjetljivi trenuci poput aktuelnog na globalnom nivou iziskuju globalna savezništva, a pomoć Vašingtona našoj zemlji kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, je kruna naše dosadašnje saradnje”, poručila je Borovinić Bojović.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke istakla je da SAD predvode globalnu borbu protiv COVID-a 19 sa kojom ne može da se uporedi nijedna dosadašnja globalna kriza ni po kompleksnosti ni po obimu.

Ona je navela da se preklapaju zdravstvena, humanitarna i finansijska kriza.

“Da bi se bavili ovim izazovima bez presedana, američki Kongres je opredijelio sredstva za borbu protiv COVID-a 19, kroz američki plan za oporavak“, dodala je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da je ponosna što su SAD kroz Agenciju za međunarodni razvoj obezbijedile 2,7 miliona dolara kao urgentnu pomoć za borbu protiv COVID-a 19 Crnoj Gori.

Rajzing Rajnke je rekla da će donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na COVID kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize.

Kako je navela, većina projekta je usmjerena na dijagnostiku i terapiju.

„Poboljšaćemo kiseoničke kapacitete koji se koriste za tretman COVID pacijenata. Zadovoljna sam što ćemo pomoći Ministarstvu da ojača prevenciju i unaprijedi stopu vakcinacije, posebno u ruralnim predjelima u Crnoj Gori”, kazala je Rajzing Rajnke.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović pozdravila je napore Ministarstva zdravlja u sprovođenju imunizacije.

Ona je podsjetila da je preporuka SZO da do kraja godine bude vakcinisano 40 odsto svjetske populacije, kako bi se zaključno sa junom naredne dostigao nivo kolektivne zaštite od 70 odsto na globalnom nivou.

Brajović je kazala da vjeruju da će realizacijom projektnih aktivnosti biti obezbijeđeno povećanje obuhvata, prije svega, u prioritetnim populacionim grupama, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem i omogućilo nesmetano realizovanje esencijalnih servisa.

“Ali i obezbijedili da vakcina dođe i do najudaljenijih domaćinstava i svakog pojedinca”, navela je Brajović.

Ona je ukazala da se ne smije zaboraviti da je, u aktutnoj fazi pandemije, neophodno instistirati na testiranju.

“Jedino ukoliko znamo gdje je virus, možemo prekinuti lanac transmisije”, istakla je Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije