NaslovnicaCovid19Prvi smrtni slučajevi od posljedica omikrona, pacijenti bili nevakcinisani

Prvi smrtni slučajevi od posljedica omikrona, pacijenti bili nevakcinisani

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su prethodne sedmice registrovana dva smrtna slučaja usljed infekcije omikron sojem koronavirusa, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović, navodeći da su preminuli imali oko 70 godina i da su bili nevakcinisani.

Radulović je, na konferenciji za novinare, navela da je broj kovid pacijenata koji su na bolničkom liječenju veći za oko deset odsto u odnosu na sedmicu ranije, i da je danas u bolnicama 312 pacijenata.

Kako je navela, u KCCG-u se nalazi 87 kovid pacijenata, u opštoj bolnici u Nikšiću 52, u Baru 31, Pljevljima 37, u Specijalnoj bolnici Brezovik i u Opštoj bolnici Kotor po 24, a u opštim bolnicama u Bijelom Polju i Beranama po 23.

„Prvi put smo, nažalost, konstatovali i dva smrtna slučaja usljed infekcije omikron sojem koronavirusa. Riječ je o dva pacijenta koji su preminuli prošle nedjelje. Imali su oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim oboljenjima. Oboje su, nažalost, bili nevakcinisani“, rekla je Radulović.

Ona je istakla da je omikron soj dominantan uzrok hospitalizacija.

„Analizom smo utvrdili da je 70 odsto pacijenata koji imaju omikron, a koji su prije sedam dana bili životno ugroženi, sada na dobrom putu da se oporave ili su već sada na kućnom liječenju“, kazala je Radulović.

Prema riječima Radulović, ta informacija govori da je omikron blaža varijanta i u slučaju bolničkog liječenja, od delta soja.

Kako je kazala, od 40 životno ugroženih pacijenata u KCCG-u, oko 85 odsto su nevakcinisani.

„To znači da, ako smo imali dilemu da li vakcine štite od Omikrona, više je nemamo. Hospitalizovani su u kontinuitetu većinski nevakcinisani građani“, rekla je Radulović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica (DZPG), Danilo Jokić, rekao je da je ta zdravsztvena ustanova, pod novom epidemiološkom situacijom, morala da prilagodi sistem rada i usmjeri ljudske resurse kako bi održala pun kapacitet usluga na svim poljima koja trenutno pokriva.

Jokić je istakao da DZPG funkcioniše u redovnom procesu rada, na polju kovida i imunizacije.

„Od 1. do 17, januara, Dom zdravlja Podgorica je imao 28.796 obrađenih kovid odraslih pacijenata (8.489 pregleda i 20.307 telefonksih konsultacija) i 2.969 obrađenih kovid maloljetnih pacijenata (2.392 pregleda i 577 telefonskih konsultacija)“, rekao je Jokić.

Kako je naveo, u tom periodu odrađeno je 1.110 kućnih posjeta ljekara, 15.861 testiranje, 3.318 patronažnih posjeta, 6,6 hiljada uzorkovanja nalaza pacijenata u Covid centrima, 1.207 uzorkovanja nalaza u kućnim uslovima, 898 snimanja pluća i 530 transporta kovid pacijenata.

„Ovo dovodi do ukupnog broj od 61.289 pruženih usluga“, rekao je Jokić.

Jokić je kazao da se u posljednjih nekoliko dana bilježi smanjenje broja pregledanih pacijenata do 25 odsto u odnosu na početak januara.

Međutim, kako je dodao, bilježi se povećanje broja pregledanih pacijenata za 30 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

„Moram da istaknem da je ovo veoma zahtjevan period za zdravstvene radnike Doma zdravlja Podogrica, koji, ponoviću po ko zna koji put, pokazuju da su heroji društva na prvoj liniji odbrane“, kazao je Jokić.

On je rekao da toliki obim posla dovodi i do opterećenja sistema, pa su primijećene i gužve na pojedinim kovid punktovima.

Jokić je istakao da se ipak jasno vidi da sistem funkcioniše besprekorno i da je smanjeno čekanje za bilo koju esencialnu potrebu stanovnika Glavnog grada.

On je pozvao građane da se vakcinišu i da na taj način zaštite sebe i sve oko sebe, kao i da poštuju propisane epidemiološke mjere.

„Iako omikron soj trenutno pokazuje blažu kliničku sliku kod pacijenata, njegovo širenje dovodi do povećanog broja novozaraženih“, naveo je Jokić.

Upitan da li i dalje važi preporuka da se buster doza primi šest mjeseci nakon druge, i koliko ona traje, Galić je kazao da se, prema posljednjim preporukama, buster doza može primiti tri mjeseca nakon prebolijevanja ili druge doze, a kod imunokompromitovanih i mjesec nakon prebolijevanja ili druge doze.

Galić je dodao da se još ne zna koliko će treće doze trajati, ali da neke nove studije govore da je imuni odgovor nakon buster doze jak.

Upitan li su rezultate dale pojačane kontrole ili građani koji su poštovali mjere, Galić je rekao da rezultat nikad nije posljedica samo jednog elementa.

„Jedan od razloga jesu te pojačane kontrole, ali i građani treba da su svjesni trenutne epidemiološke institucije, i oni su najbolji partneri institucija u borbi protiv epidemije“, rekao je Galić.

On je istakao da sve studije pokazuju da i protiv omikrona vakcinisane osobe bolje prolaze, blaže su kliničke slike i manje je hospitalizacije.

Upitan da prokomentariše najave svjetskih stručnjaka da omikron možda znači kraj pandemije, Galić je kazao da ovo što se trenutno dešava liči na jedan tok epidemije gdje se se isrpljuju ljudski resursi i gdje virus može da mutira usljed velikog broja novozaraženih.

„Ali, svakako postoji takozvana biološka mimikrija, gdje mi ne bi trebali da se oslonimo na takva vjerovanja i pretpostavke, vrlo je neizvjesno ono što će se u budućnosti desiti“, rekao je Galić.

On je kazao da će one države koje su vakcinisale najveći broj građana prije završiti sa pandemijom i zbog toga se i u Crnoj Gori insistira na vakcinaciji.

Galić je rekao da Ministarstvo zdravlja sprovodi nabavke i pregovore i da su naručene nove doze Fajzer vakcine za cijelu populaciju, pa i za djecu.

Na pitanje, da li će poput Italije, Njemačke, Francuske preporučiti upotrebu učinkovitijih maski u zatvorenim prostorima, FFP2 maske, Galić je rekao da se za omikron soj pokazalo efikasnim upravo nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Galić je kazao da su FFP2 i FFP3 najbolja zaštita od omikron soja, zbog čestica koje mogu da prođu kroz masku, a da hirurške i platnene štite u manjoj mjeri.

„Uvijek dajemo jake preporuke, ali ne obavezujuće. Nama je bitno uglavnom da osobe nose maske, jer maskom štitite druge od sebe ako ste inficirani“, naveo je Galić.

U tom smislu, kako je kazao, svaka vrsta maske je dobro došla i obavezna.

Na pitanje da li je tačno da u Poliklinici KCCG odlažu specijalističke preglede jer nema nekih specijalista, koji su odsutni zbog infekcije, Radulović je kazala da se pregledi ne odlažu jer su doktori bolesni.

„Uobičajena dinamika nije poremećena zbog odsustva doktora. Mi otprilike u svakom trenutku imamo oko dva odsto zaposlenih ljekara koji su u izolaciji zbog toga što je ustanovljena pozitivnost na koronavirus, ali na svu sreću nema nijednog sa težom slikom“, rekla je Radulović.

Upitana kada se može očekivati da se dođe u ritam zakazivanja specijalističkih pregleda koji je prijemčiviji za pacijente, Radulović je navela da se ti periodi zakazivanja ne razlikuju mnogo od perioda prije kovida.

Ona je kazala da će morati da usklade broj upućivanja prema KCCG-u.

„Razmijem da su kolege u Domu zdravlja okupirane tretmanom kovid pacijenata, ali mislim da ćemo morati da broj pregleda da uskladimo sa onim što je na zapadu“, rekla je Radulović.

Kako je kazala, ustanovili su da veliki broj pacijenata ne dođe na pregled jer je na neki način uradio taj pregled i sada automatizovano od prekjuče program briše te upute koji su izdati.

„Vjerujem da će nam to pomoći da imamo makar 30 odsto više slobodnih termina, ali čini mi se da ćemo morati nekakvu koordinaciju sa Domom zdravlja da imamo“, navela je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije