fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoProblem naknada majkama riješiti u skladu sa principom fiskalne neutralnosti

Problem naknada majkama riješiti u skladu sa principom fiskalne neutralnosti


Podgorica, (MINA) – Vlada podržava rješavanje pitanja naknade majkama sa troje i više djece, ali to mora biti učinjeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Predstavnik kluba Demokrata – Demos – Mir je naša nacija, Boris Bogdanović pitao je da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Predlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječji dodaci za djecu do 18. godine.

“Znamo da nije ispravno dovoditi ljude u zabludu, a prethodna vlast je to uradila, znamo svi da je taj zakon nepravedan i diskiminatroski, nije obuhvatao sve majke. Mi to želimo da promijenimo”, kazao je Bogdanović.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje, kazao da na osnovu predloga zakona nije urađena fiskalna procjena njenog uticaja na budžet koja je neophodna kako bi se Vlada mogla izjasniti.

On je rekao da samo rješenja koja su fiskalna održiva na dugi rok mogu biti predmet razmatranja u Skupštini.

“Fiskalna neutralnost mjera je osnovni princip zdrave, javne finansije. Ukoliko ovaj princip ne bi bio ispoštovan, došlo bi se u situaciju da danas majkama dajemo izvjesna novčana davanja koja bi za mjesec, ili godinu morali da ukinemo jer je fiskalno neodrživa”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je u budžetu za ovu godinu usvojen amandman poslanika kojim su predviđena sredstva za tu namjenu od 125 miliona EUR, ali da taj novac nije iskorišćen jer nije postojala zakonska mogućnost da se to uradi.

Krivokapić je rekao da je novim nacrtom budžeta predviđen isti iznos za tu namjenu.

On je poručio da Vlada podržava rješavanje tog pitanja i da to mora biti učinjeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije.

Govoreći da li će Vlada dati pozitivno ili negativno mišljenje na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se uvodi dodatak za djecu do 18. godina života, Krivokapić je rekao da je taj Predlog dostavljen bez procjene finansijskog uticaja na budžet Crne Gore.

On je kazao da treba napraviti procjenu koliko je potrebno novca bezbijediti u odnosu na pretpostavljeni broj korisnika i koje su implikacije na “Informacioni sistem socijalnog staranja” u pogledu sredstava za njegovu izmjenu, kao i uticaj na broj izvršilaca u nadležnim centrima za socijalni rad.

“Po obezbjeđenju podataka Vlada Crne Gore će se izjasniti o navedenom Predlogu zakona“, kazao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije