fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPodrška OEBS-a u oblasti slobode medija

Podrška OEBS-a u oblasti slobode medija

Podgorica, (MINA) – Misija OEBS-a spremna je da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u razvijanju politika koje se bave slobodom medija, poručeno je sa sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić i novoimenovane šefice Misije, Dominik Vag.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je zaključeno da je saradnja Crne Gore i OEBS-a na zadovoljavajućem nivou, ali postoji prostor za dalju saradnju u oblasti slobode medija.

Navodi se da je Srzentić upoznala Vag sa prioritetima u radu tog resora i vizijama digitalne transformacije i slobode medija.

Srzentić je rekla da Ministarstvo radi na izradi Medijske strategije 2021-2025 i pratećih zakona u oblasti medija.

“Kojima je predviđen poseban set mjera i reformi da medijsku scenu uskladimo sa potrebama i interesima građana, međunarodnim praksama koje se odnose na slobodu informisanja i slobodu govora, u cilju smanjenje govora mržnje, zaštitu novinara i drugih negativnih pojava u javnom prostoru“, kazala je Srzentić.

Ona je podsjetila na značaj medijske pismenosti, podizanja svijesti, borbe protiv lažnih vijesti, kao i na unapređenju zaštite djece od govora mržnje na internetu i pozvala na dalju saradnju, posebno u dijelu razmjene iskustava u pomenutim oblastima.

Navodi se da su Vag i Srzentić razgovarale o medijskoj situaciji u Crnoj Gori i o porastu govora mržnje i pitanju bezbjednosti novinara.

„U Evropi smo sve više suočeni sa lažnim vijestima koje mogu da ugroze naše demokratije“, kazala je Vag.

Ona je istakla da je Misija, na zahtjev Ministarstva, spremna da nastavi sa pružanjem podrške u razvijanju politika koje se bave slobodom medija u skladu sa međunarodnim standardima, kao i medijskom pismenošću.

Vag je kazala da Misija ostaje na raspolaganju da pruži stručnu i tehnološku podršku Ministarstvu u izradi i sprovođenju Medijske strategije.

Vag je, kako se navodi, dala pregled podrške koju Misija pruža različitim Vladinim resorima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije