fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGA: Svakodnevno se krše prava na zaštitu podataka o ličnosti

GA: Svakodnevno se krše prava na zaštitu podataka o ličnosti

Podgorica,(MINA) – Dan zaštite podataka o ličnosti Crna Gora dočekuje sa institucijama koje nijesu u funkciji zaštite građana i njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti, ocijenili su u Građanskoj alijansi (GA).

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), svakodnevno se krše prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Iz GA su naveli da duže vrijeme ukazuju na određene nedostatke u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Oni podsjećaju da su prilikom objavljivanja podataka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) o imenu i mjestu boravka osoba koja se nalaze u samoizolaciji, ukazali na nezakonitost takvog postupanja.

Navodi se da je u tom slučaju AZLP donijela mišljenje u kojem navodi da takvo postupanje NKT-a nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Iz GA su kazali da je na osnovu njihove inicijative, Ustavni sud donio odluku da su povrijeđena prava građana, zbog čega su, kako se dodaje, tražili da odgovorni podnesu ostavke.

“Kako se to nije desilo, sada nadležne državne institucije moraju da individualizuju odgovornost, procesuiraju one koji su omogućili masovno kršenje ljudskih prava i smijene ih sa odgovornih pozicija”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su, kao rezultat nezakonitog rada nadležnih institucija, naveli i odluku Osnovnog suda u Podgorici kojom je usvojen tužbeni zahtjev zbog povrede prava privatnosti i zaštite ličnih podataka.

“Zbog ovakvog postupanja nadležnih treba utvrditi individualnu odgovornost i sankcionisati sve one koji su nezakonitim postupanjima doveli do masovnog kršenja ljudskih prava”, dodaje se u saopštenju.

Iz GA su kazali da je Evropska komisija (EK) u svom izvještaju za prošlu godinu navela i slučaj pokretanja istrage protiv bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost i nekoliko službenika Agencije zbog navodnog nezakonitog nadzora predstavnika bivših opozicionih partija, novinara i lidera Srpske pravoslavne crkve.

“U izvještaju EK se navodi da Crna Gora mora nastaviti da radi na usklađivanju sa pravnom tekovinom Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da je u cilju bolje zaštite ličnih podataka građana neophodno sprovesti adekvatne edukacije rukovodilaca zbirki o ličnim podacima.

“A važno je i raditi na jačanju svijesti kod samih građana o značaju zaštite sopstvenih podataka”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije