fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBorovinić Bojović: Cijene ljekova biće niže, lista dodatno proširena

Borovinić Bojović: Cijene ljekova biće niže, lista dodatno proširena


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja radi na Uredbi o maksimalnoj cijeni ljekova kako bi nova, ažurirana i proširena lista, sa nižim cijenama bila objavljena krajem ove ili početkom naredne godine, najavila je resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović.

“Mi želilmo da naredna, ažurirana Lista ljekova ima niže cijene čime ćemo ovu uslugu učiniti dostupnijom građanima. Cilj nam je da ona ugleda svjetlost dana krajem ove ili početkom naredne godine”, kazala je Borovinić Bojović u intervjuu Komitetu za zdravlje Američke privredne komore (AmCham).

Ona je ocijenila da je to ambiciozan projekat, ali mi će Ministarstvo dati sve od sebe da napornim radom ostvari taj zacrtani cilj.

“Uvrštavanje novih ljekova je naročito važno zbog malignih oboljenja i autoimunih bolesti u dječijoj populaciji, ali i zbog i hroničnih zaraznih i nezaraznih bolesti koje su nekada bile glavni uzrok mortaliteta, a sada se uspješno liječe inovativnim ljekovima”, kazala je Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je ocijenila da je proces nabavke ljekova decenijama problematičan.

“Dosadašnji sistem nabavke ljekova je pokazao određene nedostatke koji su, uprkos naporima Ministarstva, dovodili do povremene nestašice čak i u uslovima kada su obezbijeđena finansijska sredstva što je apsurdno”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da Ministarstvo zdravlja planira da inicira izmjenu nabavke ljekova i specifičnih terapija s ciljem sprečavanja nestašice ljekova u budućnosti.

“Jedan od modela koji se razmatra je model koji se koristi u zemljama Evropske unije, kojom su usluge iz oblasti zdravstvenog osiguranja, zdravstvene i socijalne usluge izuzete iz direktive o javnim nabavkama. To je jedan od eventualnih modela koja se razmatraju. Analiziramo još sličnih rješenja”, naglasila je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je Crna Gora u teškim uslovima za građane do avgusta obezbijedila više od 820 hiljada doza vakcina protiv korona virusa.

“Jedno od najvažnijih ostvarenja je to što je proces masovne vakcinacije počeo u najkraćem roku imajući u vidu poteškoće s kojima smo se suočili znajući koliko je bilo teško obezbijediti vakcine u tom periodu”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je do avgusta u Crnoj Gori urađeno preko pola miliona testova što, kako je navela, govori o ozbiljnom nadzoru nad bolešću za razliku od prošle godine kada je ukupno urađeno nešto preko 130 hiljada testova.

“Crna Gora je uspjela za relativno kratko vrijeme, i to ne samo zbog tranzicije već i neodgovornosti prošle vlasti, da obezbijedi preko tri četvrtine miliona doza vakcina i da danas ima svakog drugog odraslog građanina koji je vakcinisan”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da se ove godine, za razliku od prošle, paralelno tretiraju i COVID i ne COVID pacijenti.

“Nema obustavljanja operativnih procedura niti obustave ambulantnih pregleda. Proces teče”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Kklinički Centar Crne Gore trostruko uvećao rezervoar kiseonika, ali i da su bolnic u Pljevljima i Kotoru dobile centralni kiseonik, a da je proces pri kraju u Specijalnoj bolnici Brezovik i Opštoj bolnicu Bar.

Iz domaćih i međunarodnih donacija obezbijeđen je CT skener za OB Pljevlja, skener za OB Cetinje, skener za DZ Ulcinj, magnetna rezonanca za OB Berane kao i PCR laboratorija za istu ustanovu. Uz to, Vlada je obezbijedila milion i 200 hiljada eura za skener i angio salu u KCCG.

Uz to, u toku je proces akreditacije zdravstvenih ustanova, ali se i prvi put radi i mapiranje zdravstvenog sistema.

“Analizom se utvrđuju tehničko-tehnološki, prostorni i kadrovski nedostaci i izvode se prioriteti… Ministarstvo predano radi i na izradi Strategije zdravstvenog razvoja koja će pokazati slabosti na osnovu kojih planiramo usmjeravati aktivnosti u cilju unapređenja zdravstvene zaštite građana što je naš osnovni prioritet”, kazala je BorovinićBojović.

Ona je objasnila da će strategija, koju Ministarstvo priprema sa stručnim timom ljekara, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim partnerima će obuhvatiti dugoročne i kratkoročne ciljeve.

“Uključujući reorganizaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, definisanje zdravstvene kadrovske politike i neophodne infrastrukture: nabavke kapitalne opreme, izgradnju, rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i ostalo”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da će naredne godine početi izgradnja Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju koje su izuzetno važne za zdravstveni sistem.

“Ovi projekti se realizuju uz značajnu podršku EU”, istakla je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije