fbpx
1.9 C
Podgorica
January 22, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDodatni mehanizam uslovljavanja korišćenja fondova EU ne bi bio produktivan

Dodatni mehanizam uslovljavanja korišćenja fondova EU ne bi bio produktivan

Podgorica, (MINA) – Bilo kakav dodatni mehanizam uslovljavanja korišćenja fondova Evropske unije (EU) u ovoj fazi procesa pristupanja ne bi bio produktivan, ocijenila je glavna pregovaračica Crne Gore sa Unijom, Zorka Kordić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, rekao je da EU mora napustiti koncept meke sile i mnogo pažljivije i odlučnije kontrolisati resurse koji odlaze na Zapadni Balkan.

”Vjerujem da ćemo sve načine za unapređenje efikasnosti finansijske podrške EU dogovarati kao i do sada, u duhu konstruktivnog dijaloga sa kolegama iz nadležnih institucija EU”, kazala je Kordić Vijestima, komentarišući izjavu Picule.

Ona je navela da je suština finansijske podrške EU državama u procesu pristupanja upravo da pruži doprinos naporima institucija da usklade svoje propise, politike i prakse u različitim oblastima sa pravilima i standardima Unije.

”Upravo zbog činjenice da su ključne reforme zahtjevne po pitanju investicija koje su neophodne, svakako uz pretpostavku snažne političke volje da se one sprovedu, smatram da su ova dva preduslova neodvojiva i neophodna za uspjeh u reformskim procesima”, ocijenila je Kordić.

Ona je istakla da izjavu Picule smatra dobronamjernim podsjećanjem, jer, kako je navela, on zapravo ne ističe posebne novine u odnosu na ono što su već važeća pravila dodjele i korišćenja finansijske podrške EU, sadržana u relevantnim regulativama Unije za finansijski period 2021-2027.

”A koja su jasna po pitanju kriterijuma za finansiranje projekata”, dodala je Koridć.

Ona je naglasila da se za svaki projekat koji je podržan i odobren od EU podrazumijeva da ima odgovarajući strateški značaj, ispunjava sve preduslove za finansiranje i da je prošao provjeru stručnih službi Evropske komisije (EK).

Kordić je istakla da ukoliko bilo koji od preduslova za finansiranje projekta nije ispunjen, uključujući i pretpostavku političke volje za sprovođenje reformi, EK ima pravo da ne odobri sredstva za njegovo finansiranje.

”Uvjerena sam da u Crnoj Gori to ne može i neće biti slučaj, posebno imajući u vidu snažnu posvećenost Vlade procesu pristupanja EU, uključujući i korišćenje finansijske podrške iz fondova EU”, istakla je Kordić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mornar pobijedio FMP

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Mornar Barskog zlata pobijedili su večeras u Baru ekipu FMP-a...