fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora u kontinuitetu osuđuje zločine totalitarizma

Crna Gora u kontinuitetu osuđuje zločine totalitarizma

Podgorica, (MINA) – Crna Gora kao demokratska država i članica Ujedinjenih nacija (UN) podržava temeljna ljudska i građanska prava u skladu sa Poveljom UN i u kontinuitetu osuđuje zločine totalitarizma, poručio je premijer Duško Marković.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića da li je Vlada spremna da sprovede međunarodne obaveze Crne Gore koje proističu iz Rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i Rezolucije kojom je Evropski parlament odao priznanje žrtvama takvih režima Evrope.

Medojević je rekao da je ovo pitanje važno jer je Crna Gora jedina bivša komunistička država koja nije na izborima promijenila vlast, a nije napravila diskontinuitet od totalitarnih mehanizama vladanja po kojima je Komunistička partija bila prepoznata.

“Mi ne želimo reviziju istoriju, podržvamo sve pozitivne aspekte narodno oslobodilačke borbe i antifašizma ali dužni smo da osudimo zločine koje je ta vlast radila po liniji političkog mišljenja”, rekao je Medojević.

On je naveo da je DPS ista Komunistička partija, odrekla pozitivnih aspekata socijalizma, ali zdražala političku zloupotrebu institucija i da su spremnni da zloupotrijebe države insitucije u obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Marković je kazao da je Medojević kritikujući komuniste svrstao u nosioce fašističke a ne antifašističke ideologije i dodao da u političkim naukama postoji visok stepen saglasnosti oko toga šta su totalitarni sistemi.

„Jugoslovenski socijalizam, naročito nakon raskida sa Staljinom i uvođenja takozvanog socijalstičkog upravljanja i usvajanje nesvrstane spoljne politike, u kredibilnoj političkoj literaturi uglavnom nije svrstavan u totalitarizam“, rekao je Marković.

Kako je istakao, za političku nauku nikada nije bilo sporno da se radilo o jednopartijskom sistemu nerazvijene demokratije.

„Ali su stvaranje ekonomskog modela tržišnog socijalizma, potpuna sloboda putovanja i rada u inostranstvu, odbojan stav prema sovjetskom komunizmu, otvorenost za zapadne kulture i civilizacijske uticaj i naročito spoljno politička orjentacija zemlje učinili da je Titova Jugoslavija posmatrana prije kao autoritarni, nego totalitarni sistem“, odgovorio je Marković.

On je naveo da je Parlamentarna skupština 2006. godine usvojila Rezoluciju kojom je SE oštro osudio zločine totalitarnih komunističkih režima i masovna kršenja ljudskih prava i podsjetio da je tada Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom, pa se ne može smatrati samostalnom potpisnicom.

Marković je ukazao da je Evropski parlament, na inicijativu evropskih Socijaldemorkata, 2009. godine usvojio Deklaraciju o evropskom danu sjećanju na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i da je Crna Gora to podržala.

„Crna Gora je dio svjetskog, demokratskog, civilizacijskog korpusa i članica UN koja podržava temeljna ljudska, građanska prava u skladu sa poveljom UN“, rekao je premijer i dodao da u pristupnom procesu EU, Crna Gora prihvata sva temeljna dokumenta Unije i stavove njenih institucija.

Marković je poručio da zvanična Crna Gora u kontinunitetu osuđuje zločine totalitarizma.

On je rekao da, pored totalitarizma, na ovom pitanju želi da se dohvati i monopolizma i monopola, kao sušte suprotnosti demokratskog i slobodnog društva.

Stvaranje monopola, prema riječima premijera, u svim sferama društvenih odnosa ograničavaju se slobode i prava građana.

„Tako su politički ili vjerski monopoli, odnosno pokušaji njihovog uspostavljanja, zapravo anticivilizaicjski, retrogradi i antievropski. Imajući pred sobom istorijske činjenice i tešku nepravednu sudbinu Crne Gore, oni su za stepenicu i gori i opasniji od pomenutih. Jednostavno, oni su uzurpatorski“, istakao je Marković.

Kako je rekao, prethodnih decenija svjedočilo se političkoj i ideološkoj retorici koja je išla u prilog reviziji istorijskih istina, odnosno u prilog stavovima koji su suprotni preporukama pomenutih rezolucija.

„Za razliku od politike DF-a, državna politika Crne Gore uvijek je motivisana očuvanjem multietničke, multikonfesionalne tolerancije i pomirenja, i to u svim njegovim oblicima i formama, uključujući i vjerski. Jednom riječju – osiguranjem jednakih prava za sve njene građane“, dodao je premijer.

Medojević je rekao da Marković neće da osudi zločine koje je počinila partija kojoj pripada, „jer je DPS uzeo imovinu Saveza komunista i naslijedio njihovu ideologiju“.

„Nijednim partijskom dokumentom nijeste osudili zločine iz komunisitčkog režima. Istorija i praksa tvrde da onaj koji ne osudi zločine jasno pokazuje da je spreman da ih čini ponovo“, rekao je Medojević.

Premijer je odgovorio da Medojević danas u parlamentu otvara teška i bolna pitanja iz prošlosti za koja je nesposoban da diskutuje i nema potencijal.

„Danas govoriti o žrtvama jedne strane komunističkog režima, a zaboravljate žrtve koje je druga strana napravila. Ostavite to iza nas, ne dirajte u te rane, nije vam neophodno da bi ste dobili političke poene“, rekao je Marković.

On je rekao da je Medojević „politička kukavica“ jer je politički jednostrano svrstan i ne vidi istorijske činjenice i ne prepoznaje demokratske vrijednosti.

Medojević se osvrnuo na aktuelno crkveno pitanje, navodeći da je opasno da se otima imovina crkvi i da se ugrožavaju mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Marković je kazao da je netačno da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nacionalizuje ckvenu imovinu.

„Pročitajte ga, ako to nađete, ja se izvinjavam cjelokupnoj javnosti. Nemojte da čitate u duhu vašeg političkog interesa nego u duhu onoga što je napisano i što je politika države“, naveo je Marković.

On je rekao da se DF nijednom nije javio tokom prethodne četiri godine po tom pitanju, u parlamentu otvorio pitanje zakona, niti je Vladi dostavio neke predloge.

„Sada ste dobili nalog da to uradite i manipulišete da mi podstičemo podjele i izazivamo sukobe“, rekao je Marković i dodao da Medojević govori o pomirenju i osudi zločina, a da se nijednom nije osvrnuo na organizovanje parastosa ratnim zločincima.

Najčitanije