fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora odlično napreduje na putu ka EU

Crna Gora odlično napreduje na putu ka EU

Podgorica – Crna Gora odlično napreduje na putu ka Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i visokog predstavnika za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepa Borela.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković i Borel istakli su strateški značaj Zapadnog Balkana za EU.

Na sastanku u Briselu poručeno je da je rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu garant njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u EU.

Ocijenjeno je da Crna Gora odlično napreduje na putu ka EU.

Borel je zahvalio Crnoj Gori na pomoći na repatrijaciji građana EU tokom COVID 19 krize.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog parlamenta (EP) Davidom Sasolijem, Marković je kazao da Crna Gora cijeni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore.

„Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana“, rekao je Marković.

Na tom sastanku je poručeno da aktivni parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu.

Marković je zahvalio Sasoliju na podršci integraciji Crne Gore.

Sasoli je, kako je saopšteno, prihvatio poziv da uskoro posjeti Crnu Goru.

Marković je u Briselu razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora.

Na sastanku je poručeno da je sada ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih mjerila.

Marković je naveo da je Crna Gora zahvalna za pomoć i podršku EU u borbi protiv COVID-a19.

Na sastanku je ocijenjeno da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije.

Na sastanku Markovića sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom poručeno je da predstoji najizazovnija faza pregovora u kojoj Crna Gora mora dodatno da pojača reformske napore, a u tome može da računa na pomoć i podršku EU.

Ocijenjeno je da je Crna Gora lider u procesu pristupanja i istaknuto da EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore i regiona.

Mišel je čestitao Crnoj Gori na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja.

Najčitanije