fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora nije obnovila nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit

Crna Gora nije obnovila nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nije obnovila nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je to što rade njeni prvi susjedi, odnosno Srbija, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

„Svjedočimo jednoj gruboj medijskoj kampanji kakva nije viđena od Miloševićevog režima, a sve u cilju da se predstojeći izbori u Crnoj Gori usmjere u željenom pravcu“, naveo je Darmanović u razgovoru za Novu M.

Kako je rekao, svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da je ona nezavisna država i članica NATO-a.

Darmanović je naveo da ne vjeruje da će miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore skorije prestati, dodajući da ovo nije prvi talas sprpskog nacionalizma sa kojim se susreće Crna Gora.

Prvi je, kako je kazao, bio pod vlašću Slobodana Miloševića, a drugi je predvodio Vojislav Koštunica.

„I treći je ovaj sada pod predsjednikom Vučićem, koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promijeni Vlada, sa obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u,čak iako bi bila nezavisna država, prije svega u srpsku državu. Mi naravno na tako nešto ne možemo pristati kao zemlja“, rekao je Darmanović.

On je poručio da Crna Gora nije obnovila nezavisnost 2006. godine, niti postala članica 2017. da bi bila bilo čiji satelit.

Govoreći o 13. julu – Danu državnosti, Darmanović je naveo da je taj datum simbol nezavisnosti, slobode i antifašizma.

„Njegovo se značenje ne može promijeniti, osim nasilno. Osim potpunih prekrajanjem istorije, tako da je on značajan dio crnogorskog identiteta“, naveo je Darmanović.

Darmanović je kazao da, iako je Njemačka najavila da će biti fokusirana na ublažavanje ekonomskih posledica, ne očekuje da će politika proširenja biti zapostavljena.

„Očekujemo da se pod njemačkim predsjedavanjem taj trend nastavi, iako će Njemačka biti fokusirana na ekonomski oporavak“, rekao je Darmanović.

Kako je naveo, Njemačka je zagovornik proširenja i njemačka kancelarka Angela Merkel u govoru koji je održala pomenula je evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kao nešto što je bitno za samu EU.

„Tako da mi vjerujemo da će biti posljedica, biće fokusiranja na posljedice pandemije, ali politika proširenja ne samo da neće nestati sa radara, nego mislim da će ova Evropska komisija u nju uložiti više energije nego u prethodnom mandatu“, kazao je Darmanović.

On je dodao da će rezultat izbora umnogome odrediti sudbinu pregovaračkg procesa, zavisno od toga ko će preuzeti kormilo zemlje.

Darmanović je kazao da vjeruje da će Crna Gora nastaviti putem koji je išla i do sada.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...