fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora neće primati izbjeglice iz Avganistana

Crna Gora neće primati izbjeglice iz Avganistana

Podgorica (MINA) – Crna Gora, u ovoj fazi, neće primate izbjeglice iz Avganistana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog resora su kazali da se pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom.

“Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da se u izjavi navodi da narod Avganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbjednom okruženju, “stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava”.

Iz MVP su rekli da kao država koja je bila dio NATO misija u Avganistanu, Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbjedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele.

Oni su kazali da Crna Gora neće primati izbjeglice.

“Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbjeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima. Ističemo da bi o ovoj temi trebalo izvještavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...