fbpx
NaslovnicaCrna GoraCEI će finansirati projekat IJZ-a

CEI će finansirati projekat IJZ-a

Podgorica, (MINA) – Centralno-evropska inicijativa (CEI) finansiraće projekat Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Nacionalna platforma za telemedicinu“, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako su kazali iz tog resora, CEI je završila evaluaciju projekata dostavljenih u okviru vanrednog poziva za projekte COVID-19, a od sedam hiljada dostavljenih prijava pristiglih iz svih zemalja članica Inicijative, 22 projektne ideje su odabrane za finansiranje.

„Među njima je i naučnoistraživačka ustanova iz Crne Gore – IJZ, sa projektom “Nacionalna platforma za Telemedicinu. Rukovodilac projekta je, u ime Instituta, doktor Senad Begić“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se cilj CEI poziva odnosio na brzo rješavanje specifičnih potreba zajednica u okviru CEI zemalja članica i to u oblastima medicine, obrazovanja i podrške mikro, malim i srednjim preduzećima.

„Odabrani projekti daće doprinos u oblastima telemedicine kao i unapređenja zdravstvenog sistema, jačanju operativnosti učenja na daljinu i digitalizaciji mikro i malih preduzeća u regionu“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da CEI, za razliku od većine drugih regionalnih inicijativa, raspolaže sopstvenim fondovima za finansiranje, odnosno ko-finansiranje projekata saradnje.

Pored redovnih godišnjih kontribucija zemalja članica, aktivnosti CEI se finansiraju i iz posebnog Fonda CEI pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

„Jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa Evropskom unijom, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija cijelog regiona, a njihove aktivnosti su uglavnom usmjerene na realizaciju konkretnih projekata saradnje u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije