fbpx
NaslovnicaCrna GoraČađenović: Kriminalna grupa formirana u Budvi početkom juna

Čađenović: Kriminalna grupa formirana u Budvi početkom juna

Podgorica, (MINA) – U Budvi je početkom juna formirana kriminalna organizacija čiji šef je Dragan Krapović, sa ciljem izvršenja više krivičnih djela, pozivanje na otpor, zloupotreba službenog položaja.

To je saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović na zajedničkoj konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije.

“SDT je prikupilo dokaze da je D.K u cilju realizacije kriminalnog plana, kao organizator, odredio da izdaje naredbe i uputstva članovima kriminalne grupe i da podstrekava službena lica na izvršenje krivičnih djela”, rekao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, cilj je bio da se spriječe službena lica Uprava policije i Ministarstva javne uprave u sprovođenju mjera tih državnih organa.

“SDT je donijelo naredbu za sproviđenje istrage protiv šest osoba”, kazao je Čađenović.

On je dodao da je D.K. nakon ulaska Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva podstrekao članove kriminalne organizacije J.D. A.M. D.B. i druge rukovodioce opštinskih službi da dođu u prostorije Demokratske Crne Gore gdje je od njih zatražio da prekorače službena ovlašćenja.

Čađenović je dodao da prikupljeni dokazi, do stepena osnovane sumnje, ukazuju da je osumnjičeni K.D u prvoj polovini juna pozivao građane, među kojima su i službenice Opštine Budva, na otpor.

D.K. je, kako je rekao Čađenović, pozivao građane na otpor i da dođu u prostorije budvanske opštine i spriječe ulaz upravnih inpektora u prostorije opštine.

„D.K. ih je pozivao da 16. i 17. juna dođu u prostoje Opštine i onemoguće službenike Ministarstva javne uprave u sprovođenju zakonite naredbe i mjera koje su naredbom određene, tako što će spriječiti ulaz upravnih inspektora Ministarstva u prostorije Opštine Budva , što su radnici i službenici učinili”, naveo je Čađenović.

Saradnica u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Jovanka Krunić kazala je da je budvanska policija 6. i 11. juna dobila dvije prijave protiv K.R, ali i da su prije nekoliko dana dobili njegovu prijavu protiv ministarke javne uprave S.P.

“Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu postupajućeg tužioca prikupili obavještenja u svojstvu građanina od S.P i J.V, koji su dostavljeni Specijalnom državnom tužilaštvu 24. Juna”, kazala je Krunić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je, na pitanja kada je počela istraga vezano za zloupotrebu službenog polažaja Krapovica, odgovorio da je to urađeno onog trenutka kada su podnesene krivične prijave.

“Nije prošao nijedan dan, nego su odmah preduzete aktivnosti”, istako je Katnić.

Katnić je objasnio da je taj slučaj u nadležnosti SDT-a zbog činjenice da se radi o stvaranju kriminalne organizacije.

“Do svega smo došli na osnovu prikupljenih dokaza”, rekao je Katnić.

Katnić je rekao da ne može iznositi sadržinu dokaza prikupljenih u predmetu protiv pomenute grupe.

On je govoreći o eventualnim policijskim prekoračenjima u Budvi, rekao da da to nije u nadležnosti SDT-a, ali da vjeruje da će nadležni organi to istražiti.

Katnić je rekao da vezano za slučaj sa Krapovićem, postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Žao mi je što je neko iz partije to uradio. Nadam se da će se izvući pouke. Vodio sam postupke i protiv Marovića, funkcionera DPS-a, funkcionera DF-a. Ja se nijesam bavio politikom”, naveo je Katnić.

Šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović na pitanje da li je tačno da je organizovao praćenje lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, odgovorio da su to spekulacije i neistine.

“Preko međunarodne pomoći tražoćemo ko su ta lica koja su pratila Mandića”, naveo je Lazović.

Najčitanije