fbpx
NaslovnicaCrna GoraBudućnost Voli traži poništenje finalne serije

Budućnost Voli traži poništenje finalne serije

Podgorica, (MINA) – Budućnost Voli zatražiće od Skupštine ABA lige, odnosno klubova koji su njeni članovi i vlasnici, da poništi finalnu seriju regionalnog takmičenja, saopšteno je iz podgoričkog košarkaškog kluba.

Navodi se da su snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice plej-ofa jasno pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače Budućnosti nijesu postojali uslovi za njeno normalno odigravanje.

“Biće upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i dijelić onoga što je Crvena zvezda na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbjednosti”, piše u saopštenju podgoričkog kluba.

Navodi se da će o rasističkom i nacionalističkom navijanju domaćih navijača obavijestiti i Evroligu.

“Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenja sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige”, piše u saopštenju podgoričkog kluba.

Klub je saopštio je predstavnicima Budućnosti, nakon napada navijača na igrače, jasno predočeno da ukoliko ne izađu na teren utakmicu biti registrovana službenim rezultatom i da će podgoričkom timu biti izrečena ozbiljna kazna.

“Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba, tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sljedećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen za pobjednika”, piše u saopštenju.

Navodi se da su istu informaciju predsjedniku Draganu Bokanu u telefonskim razgovorima saopštili predsjednik ABA lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Kresimir Novosel.

“Očigledno je da su predstavnici ABA Lige , sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva Crvene zvezde i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni štab bili uplašeni za svoju bezbjednost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači bezbjedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih događaja i ugrozio njihovu bezbjednost”, piše u saopštenju.

Navodi se da je vođeno računa o dostajanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteskih principa u košarci i sportu uopšte.

“Uprava našeg kluba donijela je odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu”, stoji u saopštenju.

Najčitanije